O Sander Bosman, Head of Marketing Benelux, Nordics, Central/East and Southern East Europe, Epson Europe B.V., μιλάει στο netweek για την επίδραση των τεχνολογιών εκτύπωσης στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, τις καινοτομίες που ενσωματώνει στα προϊόντα της, δίνοντας, παράλληλα, μια εικόνα για την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά και τους στόχους της.

netweek: H τεχνολογία αλλάζει τις ζωές μας, πιο γρήγορα από ποτέ. Συμφωνείτε ότι σήμερα υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην τεχνολογική καινοτομία και στην ενσωμάτωσή της στις ζωές των καταναλωτών; Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για εταιρείες όπως η δική σας;

Sander Bosman: Πράγματι η τεχνολογία (και τα προϊόντα της) από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται να αναπτυχθεί περιεχόμενο. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρουμε στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις συσκευές μας ειδικές εφαρμογές για την αρτιότερη αξιοποίησή τους. Η Epson δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στην οπτική επικοινωνία, συνδυάζοντας εικόνα και αμφίδρομη τεχνολογία για τη βελτίωση της επικοινωνίας. Για παράδειγμα τα έξυπνα γυαλιά Moverio της Epson διαθέτουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες Augmented Reality, επιτρέποντας μια ψηφιακά βελτιωμένη προβολή του πραγματικού κόσμου. Η τεχνολογία αισθητήρων, με κάμερα που βλέπει προς τα εμπρός, γυροσκόπιο, σύστημα GPS, πυξίδα και επιταχυνσιόμετρο, επιτρέπει στη συσκευή να κατανοεί με ακρίβεια τις κινήσεις του χρήστη, αλλά και του περιβάλλοντός του.

Αποτελώντας μέρος μιας θεραπείας που ακολουθεί το UniversitätsSpital της Ζυρίχης, τα γυαλιά Moverio BT-100 παίζουν ένα σημαντικό ρόλο, καθώς διευκολύνουν τους ασθενείς να παρακολουθούν τον τρόπο που αναπνέουν, καίριο στοιχείο κατά τη διαδικασία εξέτασής τους. Μιλάμε για μια διαδικασία που απαιτεί υψηλά επίπεδα ακρίβειας, αφού οποιαδήποτε παρεμβολή προέρχεται από εσωτερικά όργανα ή αναπνευστική κίνηση, μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, γεγονός που επιβαρύνει τον ασθενή και δυσχεραίνει τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, ο σχεδιασμός των γυαλιών επηρεάζει θετικά με πολλούς τρόπους. Η φορητότητα και η άνεση που προσφέρουν, η διευκόλυνση της όρασης ώστε να βλέπουν οι ασθενείς την αναπνοή τους μέσα από το υπεριώδες, αλλά και το άμεσο περιβάλλον γύρω τους, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες που προκαλεί η διαδικασία. Για το ιατρικό προσωπικό, η φορητότητα των γυαλιών είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες ήχου που προσφέρουν τα γυαλιά για να υποστηρίξουν την ηχητική παρακολούθηση της αναπνοής. Αυτό αποτελεί, πιστεύω, ένα εξαιρετικό παράδειγμα υλοποίησης της καινοτομίας στο χώρο της υγείας.

netweek: Τι προϊόντα προσφέρει η Epson στην ευρωπαϊκή αγορά και ποιοι είναι οι στρατηγικοί παράγοντες ανάπτυξής της σε αυτήν την αγορά;

Sander Bosman: Η Epson επενδύει στις core τεχνολογίες της για να δημιουργήσει προϊόντα συμπαγή, αξιόπιστα, μεγάλης ακρίβειας, προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και λειτουργούν με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Οι core τεχνολογίες της Epson είναι η Micro Piezo σε εκτυπωτές, η Microdisplay 3LCD στους βιντεοπροβολείς και η QMEMS στoυς αισθητήρες και ρομποτικά, με στόχο την καινοτομία στους εξής τέσσερις τομείς:

  • Εκτυπώσεις. Με τη χρήση της τεχνολογίας Micro Piezo η εκτύπωση γίνεται εύκολα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, με οικονομία, μικρό κόστος εκτύπωσης και εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Οπτική επικοινωνία. Στόχος είναι ο συνδυασμός εικόνας και αμφίδρομης τεχνολογίας για τη βελτίωση της επικοινωνίας
  • Ποιότητα Ζωής. Με την quartz τεχνολογία της Εpson δημιουργούνται αισθητήρες κίνησης και ζωτικών ενδείξεων για τη βελτίωση της υγείας, αλλά και της αθλητικής απόδοσης.
  • Βιομηχανία. Υψηλής ακρίβειας και αντοχής ρομπότ βελτιώνουν την αυτοματοποίηση σε εργοστάσια ανά τον κόσμο.

Θα ήθελα, τέλος, να συνοψίσω τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως εξής:

  • η διαφοροποίηση μέσω της ανάπτυξης εξαιρετικά προηγμένων και καινοτόμων προϊόντων, όπως οι Work Force Pro RIPS
  • η είσοδος σε νέες ή υπάρχουσες αγορές με νέα προσέγγιση, π.χ. η είσοδος στην αγορά Υπηρεσιών Διαχειριζόμενης Εκτύπωσης (Managed Print Services). Ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της επαγγελματικής εκτύπωσης προσφέρουμε εξαιρετικά υψηλή απόδοση (75.000 σελίδες), χάρη στην τεχνολογία Replaceable Ink Pack System (RIPS) και σε πολύ χαμηλό κόστος (95% εξοικονόμηση)
  • η τεχνολογική εξέλιξη υπαρχόντων προϊόντων, που μας βοηθά να επεκταθούμε δυναμικά σε νέες κάθετες αγορές, όπως οι Εκτυπωτές Έγχρωμων Ετικετών, που αφορά μία νέα αγορά με μεγάλη προοπτική. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, διαθέτει πολλές βιομηχανίες ή μικρές παραγωγικές μονάδες που κατασκευάζουν και τυποποιούν τα προϊόντα τους.

Η ελκυστική, ποιοτική και ευέλικτη ετικέτα εξασφαλίζει αναγνωρισιμότητα και ξεχωρίζει τα προϊόντα του κατασκευαστή. Η αποδοχή των ColorWorks εκτυπωτών από τους Έλληνες παραγωγούς έχει εντυπωσιάσει την Ευρώπη.

netweek: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ελληνική αγορά; Έχετε μια εικόνα για το πώς η κρίση στη χώρα μας επηρέασε τον τζίρο σας; Ποιες είναι οι προσδοκίες που έχετε για το μέλλον;

Sander Bosman: Εντός της περιόδου 2010-2015, η ελληνική αγορά εκτυπωτών και βιντεοπροβολέων παρουσίασε πτώση, αν και τα δύο τελευταία χρόνια φάνηκε να υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι ο συνολικός τζίρος της Epson δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την κρίση. Κλείσαμε το οικονομικό έτος 2014 με αύξηση 9%, σε σχέση με το 2013. Η Epson είναι μια πολύ σταθερή μάρκα που μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, ανατρέποντας τις πτωτικές τάσεις, καθώς «ανοίγεται» και επεκτείνει τη δραστηριοποίησή της σε περισσότερες κάθετες αγορές. Πρόκειται για μια συνειδητή αλλαγή κατεύθυνσης που την υποστηρίζει με καινοτομίες και προϊόντα, απευθυνόμενη στο κανάλι B2B, προσφέροντας εξοικονόμηση και αξιοπιστία.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στο διαρκή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με προϊόντα και λύσεις που προσφέρουν εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις σε κόστος, χρόνο και ενέργεια. Με τεχνολογίες εκτύπωσης inkjet επομένης γενιάς, η εταιρεία αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της, υιοθετώντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που έρχεται να προσφέρει αξία και να καλύψει από τους μεμονωμένους επαγγελματικούς χρήστες μέχρι και τις εκτυπώσεις μεγάλου όγκου των επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας επάξια ακόμη και τους εκτυπωτές laser.

Στις σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων μας περιλαμβάνονται οι εκτυπωτές Ink Tank System και WorkForce Pro, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εκτύπωσης, καθώς και οι σαρωτές WorkForce που διευκολύνουν την αρχειοθέτηση. Επιπλέον, η σειρά εκτυπωτών μεγάλου φορμά SureColor παρέχει λύσεις για εκτύπωση σε ύφασμα, επιφάνειες εξωτερικού χώρου και εφαρμογές CAD, ενώ οι SureLab εκτυπωτές παραγωγής διευκολύνουν τον κλάδο των φωτογράφων. Μια σημαντική, επίσης, κατηγορία εκτυπωτών αποτελούν οι ColorWorks, για εκτύπωση ετικετών υψηλής ποιότητας και αντοχής, αλλά και οι εκτυπωτές σημείων πώλησης POS που διευκολύνουν το λιανεμπόριο και την εστίαση.

netweek: Τι είναι εκείνο που κάνει τις τεχνολογίες εκτύπωσης της Epson να διαφέρουν από όλες τις υπόλοιπες;

Sander Bosman: Όπως είπαμε, εν καιρώ κρίσης, η αγορά επιζητεί οικονομικές λύσεις εκτύπωσης, αλλά και υψηλή ταχύτητα και ποιότητα, κάτι που η Epson καλύπτει με τις τεχνολογίες της, όπως είναι η Micro Piezo. Με αυτήν την τεχνολογία, οι εκτυπωτές inkjet της Epson χρησιμοποιούν κεφαλές εκτύπωσης, οι οποίες μεταφέρουν τα μελάνια, χρησιμοποιώντας, αντί για θερμότητα, ηλεκτρικά φορτία – με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο ακριβής έλεγχος του μεγέθους της σταγόνας και της τοποθέτησής της, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα, ευκρίνεια και ακρίβεια, αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής της κεφαλής εκτύπωσης.

Σε αυτήν την τεχνολογία βασίζεται, για παράδειγμα, και η νέα σειρά εκτυπωτών με ενσωματωμένα δοχεία μελάνης (Ink Tank System) της Epson, που κυκλοφόρησε το 2015 για να καλύψει τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και μεμονωμένων επαγγελματικών χρηστών. Η συγκεκριμένη σειρά αποδίδει υψηλή ποιότητα εκτυπώσεων σε χαμηλό κόστος και συνδυάζει προσιτή τιμή, άνεση, ποιότητα και αξιοπιστία σε ένα πακέτο, προσφέροντας μειωμένο κόστος καθημερινής εκτύπωσης, έως και 90%, αλλά και μελάνι που καλύπτει τις ανάγκες δύο ετών! Πρόκειται για απτά όσο και εντυπωσιακά αποτελέσματα εξοικονόμησης σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

netweek: Σας ενδιαφέρει η αναδυόμενη αγορά του 3D Printing και πώς σκέφτεστε να την αξιοποιήσετε;

Sander Bosman: Στην Epson πιστεύουμε ότι η αγορά του 3D printing αναπτύσσεται διαρκώς και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση του, ως εργαλείο βιομηχανικής παραγωγής. Σήμερα, οι εκτυπωτές 3D αντιμετωπίζουν θέματα όσον αφορά στα υλικά «μελάνης», δηλαδή τα πλαστικά ή μέταλλα, την παραγωγικότητα και την ακρίβεια εκτύπωσης. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που θα ηγηθεί της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς η βασική μας τεχνολογία Micro Piezo και η τεχνολογία εκτύπωσης inkjet, είναι απόλυτα κατάλληλες για εκτυπώσεις σε 3D.