Με ξεχωριστή επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Digital Business Transformation (http://digitaltransformation.BOUSSIASconferences.gr), το οποίο διοργάνωσαν το περιοδικό netweek και η BOUSSIAS την Δευτέρα, 30 Μαϊου 2016 στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza.

Ο πλουραλισμός, η πληρότητα και η πληθώρα των επιχειρηματικών τομέων δραστηριοποίησης χαρακτήρισαν το εν λόγω συνέδριο, καθώς οι ομιλητές προέρχονταν και αντιπροσώπευαν μια σειρά από κλάδους (λ.χ. χρηματοπιστωτικός, λιανεμπόριο, FMCG, ασφαλιστικός, e-tailing, φαρμακευτικός, παροχή υπηρεσιών τουρισμού και μεταφορών, media).

Οι έλληνες και διεθνείς ομιλητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με το κοινό που παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου τις πρακτικές εμπειρίες και τα συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από την ένταξη του ψηφιακού επιχειρηματικού μετασχηματισμού στη συνολική στρατηγική και την καθημερινή λειτουργία τους.

Παράλληλα, ακολουθώντας μια άκρως πρακτική προσέγγιση, επιχείρησαν να περιγράψουν το περιβάλλον στο οποίο κλήθηκαν να κινηθούν, καταδεικνύοντας την πραγματικότητα και τα ζητήματα που αντιμετώπιζαν, τις προκλήσεις που ορθώνονταν μπροστά τους, την διαδρομή που ακολούθησαν, τις λύσεις που εφήρμοσαν και τα αποτελέσματα που έδρεψαν προς όφελος της ίδιας τους της επιχείρησης.

Πλήρης αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης του επιχειρείν!
Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς μέσω της υιοθέτησής του θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τον βαθμό της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς επίσης να προετοιμάσουν ανάλογα τις δομές τους ώστε να είναι σε θέση ναν ανταποκριθούν με αμεσότητα και ταχύτητα τόσο στις διαρκείς μεταβολές της αγοράς όσο και στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του Σωτήρη Συρμακέζη, Γενικού Διευθυντή & Group Chief Digital Officer της Eurobank με τίτλο “Digitize or Die”, ο οποίος υπογράμμισε πως η επιτυχία στο digital retail banking απαιτεί πως η στρατηγική στοχεύει στην παροχή μιας συνολικής εμπειρίας για τον τελικό χρήστη. “Απαιτείται ο σχεδιασμός μιας ψηφιακής εμπειρίας για την υποστήριξη των καταναλωτικών συνηθειών και της εν γένει μετεξέλιξης των ίδιων των χρηστών. Απώτερος σκοπός μας είναι η μετατροπή της Eurobank στην πλέον τεχνολογικά προηγμένη όσο και data-driven χρηματοπιστωτικό οργανισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προσφέροντας κορυφαία, προσωποποιημένη εμπειρία στους πελάτες μας”.

Ο Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου (Group CIO) της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε τα βήματα που έχει ακολουθήσει η τελευταία προς την υιοθέτηση ενός περισσότερο άμεσου όσο και φιλικού “προσώπου” απέναντι στους πελάτες της μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένων project και ενεργειών ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής, Cisco Greece, Cyprus and Malta αναφέρθηκε στην έντονη δυναμική του ψηφιακού disruption το οποίο και επανακαθορίζει τους κανόνες του “παιχνιδιού” σε κάθε -σχεδόν- κλάδο της αγοράς.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η ίδια η Cisco αποτελεί έναν από τους “παίκτες” της διεθνούς επιχειρηματικής αγοράς που ηγούνται του concept του ψηφιακού μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας σε πρώτο βαθμό στην ίδια και τις λειτουργίες της τις αρχές του digital disruption.

Ο Θανάσης Μπάρλας, Solutions Consultant της Hewlett Pack-ard Enterprise ανέπτυξε αφενός μεν το πλαίσιο και το όραμα της εταιρείας αναφορικά με το ψηφιακό disruption, ενημερώνοντας τους παριστάμενους για την πληθώρα ολοκληρωμένων λύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει και μέσω των οποίων απλοποιεί σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό τις απαιτούμενες κινήσεις που πρέπει να κάνουν πράξη οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Η Rebecca Galambos, Digital Transformation Director στο The Prince’s Trust House με βάση την εμπειρία της στον εν λόγω οργανισμό παρουσίασε το πώς ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένων βημάτων digital transformation συνέβαλαν στη βελτίωση της συνολικής απόδοσής του και κατ’ επέκταση στην επίτευξη της παροχής βέλτιστων υπηρεσιών προς το κοινό που απευθύνεται.

Ο Dominik Grau, Chief Innovation Officer του Ebner Media Group αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Γερμανικού ομίλου media που έχει συμπληρώσει δύο αιώνες παρουσίας στη διεθνή αγορά και εφήρμοσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των περιοδικών και websites που διαθέτει.

Ο David Green, VP Global Marketing της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας ICON σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ουσιαστικά την επανεφεύρεση των επιχειρηματικών πρακτικών στην προσπάθεια άντλησης της μέγιστης αξίας των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως λ.χ. τα social media, το cloud computing, η φορητή τεχνολογία, τα big data analytics κ.ά. Πρόκειται δε για την πλέον σημαντική στρατηγική πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα οι επιχειρήσεις.

Η ομιλία του Vikram Setia, Ιδρυτής της Infomentum περιστράφηκε γύρω από απτά παραδείγματα και μαθήματα που έχουν προκύψει από projects ψηφιακού μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας στους συμμετέχοντες έναν “οδηγό” 5 βημάτων που θα επιταχύνει την υιοθέτησή του στις επιχειρήσεις τους.

Στην λύση Diaku Axon, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη, όσο και πλήρως ελεγχόμενη εικόνα τους που προκύπτει από την κατάλληλη επεξεργασία των δεδομένων αναφέρθηκε ο Patrick Dewald, Ιδρυτικό μέλος και Data Governance architect της Diaku.

Digital transformation στην πράξη
Ο Ξενοφών Λιαπάκης, Group CIO & Services της Interamerican και Chairman του Hellenic CIO forum, σημείωσε πως το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον ωθεί στην υιοθέτηση ενός εντελώς καινούργιου μοντέλου λειτουργίας. Οι δε παράγοντες που θα το καθορίζουν δεν είναι άλλοι από την διαρκή αλλαγή στην συμπεριφορά των καταναλωτών, η άνοδος του IoT, τα big data analytics, η αλλαγή των core συστημάτων, καθώς επίσης και η ολοένα και αυξανόμενη αναγκαιότητα συμμόρφωσης με νέα κανονιστικά πλαίσια.

Στο “πάντρεμα” δύο διαφορετικών κόσμων, αυτών των IT Developers και των IT Operations, για την επίτευξη της “επανάστασης” των DevOps και την ταχύτατη παράδοση εφαρμογών που επιτρέπουν την επιτυχημένη παρουσία των επιχειρήσεων στον καθημερινό επαγγελματικό στίβο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Γερογιάννης, Cloud, Automation & Data Center Solutions Manager της Uni Systems.

Μέχρι το 2017 οι Chief Marketing Officers αναμένεται να δαπανούν περισσότερα και μεγαλύτερα ποσά στο ΙΤ ακόμη και εν συγκρίσει με τους CIO’s, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Ντότσικας, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της εταιρείας TDG.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ντότσικας τόνισε την ανάγκη των επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό μιας αναλυτικής όσο και σε βάθος Omnichannel στρατηγικής, εκμεταλλευόμενες τον εντυπωσιακό όγκο των δεδομένων και προχωρώντας σε αναγκαίες κινήσεις μέτρησης της απόδοσης αλλά και της βελτιστοποίησης των επιμέρους ενεργειών.

Το λανσάρισμα της νέας mobile εφαρμογής click2shop ανακοίνωσε ο Στέφανος Φαλκονάκης, eCommerce Manager, Delhaize Group – AB Βασιλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Κι αυτό, σε μια προσπάθεια να καταδείξει το βαθμό επίδρασης των νέων αναγκών που εκφράζουν οι πελάτες και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα η επιχείρηση για την εξυπηρέτησή τους και τον προσπορισμό των κερδών που απορρέουν από αυτήν.

Στην μορφή του καινοτόμου project Digital Acceleration Team (DAT) που ήδη έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας στη χώρα μας και βοηθά σε αποτελεσματικό βαθμό στην προσθήκη αξίας και γνώσης, αλλά και στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων προκειμένου να ανταποκριθεί στα “θέλω” των καταναλωτών και να τους παράσχει νέες εμπειρίες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο Πάνος Μήλιας, Digital Media Manager της Nestlé Hellas.

Ο Άγγελος Ντόγιας, Chief Operations Officer της SMD Group EE, η οποία λειτουργεί το online φαρμακείο inatural.gr, εξήγησε βήμα-βήμα τον τρόπο με τον οποίο 30 φαρμακεία συνεργάστηκαν και “ένωσαν” τις δημιουργικές τους δυνάμεις υπό μια κοινή στέγη προκειμένου να καταμερίσουν τις δαπάνες, να εξασφαλίσουν ποικιλία προϊόντων, ανταγωνιστικές τιμές και άμεση παράδοση προς τους πελάτες τους.

Από την πλευρά της, η Κορίνα Παλαμίδη, Head of e-Commerce, Media Saturn Hellas S.A. παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μια πολυεθνική λιανεμπορική επιχείρηση του εύρους και της δυναμικής της Media Markt που συνδυάζει φυσικά και ψηφιακό κατάστημα σχεδίασε και υλοποίησε βασικές αρχές ψηφιακού μετασχηματισμού δίχως να διαταράσσει τις αναγκαίες ισορροπίες στην εύρυθμη λειτουργία της.

Ένα καινοτόμο project με την επωνυμία SenseZagori που βασίζεται στην πλήρη αξιοποίηση επιμέρους τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών εφαρμόζοντας έναν ολοκληρωμένο όσο και εντελώς καινούριο τρόπο προώθησης και προβολής ενός προορισμού ανέπτυξε ο Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης, Ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μαρία Φιλιππή, Project Manager του έργου.

Τέλος, ο Γιώργος Β. Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τόνισε πως στο κοντινό μέλλον οι συσκευές δεν θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, καθώς το ίδιο το υπολογιστικό σύστημα αναμένεται να λειτουργεί ως ένας “έξυπνος” βοηθός που θα εμπλέκεται σε ολοένα και περισσότερα στάδια της καθημερινότητας του χρήστη.