Σύμφωνα με την έκθεση “In-Line Shopping consumer”, που εκπονήθηκε από το Institute for Future Studies της Κοπεγχάγης και την Ericsson ConsumerLab, τα smartphones ήδη παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπειρία του καταναλωτή.

Οι 4 στους 10 κατόχους smartphones (39%) χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να κάνουν μικρές πληρωμές, να σκανάρουν barcodes προϊόντων ή να κατεβάσουν κουπόνια. Η έκθεση προσδιορίζει ένα φαινόμενο που περιγράφεται καλύτερα ως ‘in-line shopping’, το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα της επιθυμίας των καταναλωτών να συνδυάσουν τα πλεονεκτήματα του in-store και online shopping.

Στην ουσία, οι καταναλωτές θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν, να αγγίζουν και να δοκιμάζουν προϊόντα, να συγκρίνουν τιμές και να έχουν πρόσβαση σε εκτεταμένες πληροφορίες για το προϊόν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν ένα προϊόν. Συνοπτικά, οι χρήστες smartphone ενδιαφέρονται περισσότερο για το online shopping σε σχέση με τους καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν smartphones. Στις 8 από τις 12 προϊοντικές κατηγορίες που αναλύθηκαν, οι καταναλωτές προτιμούν ένα συνδυασμό in-store και online shopping σε σχέση με παραδοσιακό online shopping.