Ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο Internet of Thing (IoT) αναμένεται να υπερβεί φέτος τα 11 εκατ., με το «διαδίκτυο των πραγμάτων» να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων των τεχνολογικών εταιρειών και το 2018.
Οι τέσσερις κυριότερες τάσεις που θα χαρακτηρίζουν το IoT, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Forbes ο Bret Greenstein, VP of Watson IoT Consumer Business στην IBM, είναι οι εξής: To AI θα γίνει «εξυπνότερο» και αποτελεσματικότερο, επωφελούμενο από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Όλο και περισσότερες συσκευές θα συνδέονται και θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ τα βήματα προόδου στο Deep Learning, την αναγνώριση ομιλίας και εικόνας, όπως και τα νευρωνικά δίκτυα θα συμβάλουν ώστε να συντονιστεί αυτό το τεράστιο ανομοιογενές δίκτυο διαφορετικών συσκευών.
Το Edge Computing θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Το Edge Computing σχηματίζει το αντίθετο άκρο του cloud computing και περιγράφει την αποκεντρωμένη επεξεργασία των δεδομένων στο άκρο του δικτύου. Ο Greenstein προβλέπει ότι όλο και περισσότερα δεδομένα θα επεξεργάζονται απευθείας στους αισθητήρες – για παράδειγμα, η επεξεργασία εικόνας και φωνής στο αισθητήρα θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι στέλνονται στο cloud μόνο τα απαραίτητα δεδομένα. Συν τις άλλοις, το Edge Computing είναι πιο κατάλληλο για την προστασία της ιδιωτικότητας έναντι του Cloud Computing.
Το Blockchain θα κάνει ασφαλέστερο το IoT. H τεχνολογία και το IoT έχουν φτιαχτεί το ένα για το άλλο. Το Blockchain θα ήταν ιδανικό για να καταγράφει τις εκατομμύρια συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο ΙοΤ, χωρίς να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση, ενισχύοντας, παράλληλα, την ασφάλειά τους. Η ιδέα συνδυασμού αυτών των δύο τεχνολογιών δεν είναι νέα. Σύμφωνα με τον Greenstein,η IBM συνεργάζεται ήδη με αρκετές εταιρείες ώστε να επιτευχθεί η ένωση των δύο τεχνολογιών.
Θα ενταθεί η χρήση του IoT στη βιομηχανία. Οι «έξυπνες», διασυνδεδεμένες συσκευές θα παίζουν, σύμφωνα με τον Greenstein, όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη βιομηχανία. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βιομηχανική πτυχή του ΙοΤ αναπτύσσεται ταχύτατα. Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι επρόκειτο μόνο για αισθητήρες – ωστόσο πλησιάζουμε το σημείο όπου θα έχουμε να κάνουμε με insights και αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους. Τα οποία θα εξοπλίζουν με περισσότερες δυνατότητες τους κατασκευαστές και τους τεχνικούς παρέχοντας τους real-time data και real-time insights» καταλήγει ο Greenstein.