Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, οι παγκόσμιες δαπάνες IT αναμένεται μέσα στο 2013 να αγγίξουν τα 3,7 τρισ. δολ., αυξημένα κατά 4,2% σε σχέση με το 2012.

Η τελευταία αυτή πρόβλεψη παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τη τελευταία πρόβλεψη που είχε γίνει το γ’ τρίμηνο του 2012 και παρουσίαζε αύξηση των δαπανών στο 3,8%. Οι δαπάνες σε συσκευές – PCs, tablets, κινητά τηλέφωνα και εκτυπωτές – προβλέπεται να αγγίξουν τα 666 δισ. (αυξημένες κατά 6,3%). Ωστόσο, στην προηγούμενη έκθεσή της η Gartner έδινε πρόβλεψη αύξησης 7,9%, αγγίζοντας τα 706 δισ., ενώ η μειωτική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το 2016. Οι δαπάνες σε επιχειρησιακό λογισμικό προβλέπεται να φτάσουν τα 296 δισ., αυξημένα κατά 6,4%.

Αυτός ο τομέας θα «καθοδηγηθεί» κυρίως από βασικές αγορές, όπως η ασφάλεια, το storage management και η εξυπηρέτηση πελατών. Οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά του IT όσον αφορά στις δαπάνες. Οι αναλυτές της Gartner προβλέπουν ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική τα επόμενα χρόνια καθώς τα έσοδα από τις υπηρεσίες mobile data αντισταθμίζουν για τη μείωση στις συνολικές δαπάνες για τις αγορές της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας. Η Gartner προβλέπει ότι το 2013 το mobile data θα εκπροσωπεί το 33% της συνολικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, αυξημένο κατά 22% το 2012.