Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες στις οποίες η Gartner συνιστά επενδύσεις για τη χρονιά που έρχεται;

Της Gartner / Επιμέλεια: Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, zampetaki@boussias.com

Μπορεί τα οικονομικά μας να παραμένουν πενιχρά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στερούμαστε οράματος σχετικά με το μέλλον και την ανάπτυξή μας. Τροφή για σκέψη αποτελεί η φετινή λίστα στρατηγικών τεχνολογιών της Gartner. Ως στρατηγικές, ορίζονται οι τεχνολογίες εκείνες που είτε ανατρέπουν τη λειτουργία του ΙΤ, είτε απαιτούν σημαντική οικονομική επένδυση, είτε δημιουργούν ρίσκο εφόσον δεν υιοθετηθούν εγκαίρως.

Tablets
Στην περσινή λίστα των στρατηγικών τεχνολογιών της Gartner, τα tablets παρουσιάζονταν σε συνδυασμό με τα mobile applications. Φέτος όμως, διεκδικούν μία θέση από μόνα τους. Οι CIOs πρέπει να βρουν ένα σύστημα για να διαχειρίζονται τις διαφορετικές πλατφόρμες και τεχνολογίες καθώς εργαζόμενοι και καταναλωτές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερες, διαφορετικών τύπων συσκευές.

Εφαρμογές με επίκεντρο το mobile
Το παραδοσιακό interface του προσεχούς μέλλοντος δεν θα αναπτυχθεί γύρω από το PC, αλλά τις φορητές συσκευές. Θα δίνει λιγότερη έμφαση στα windows και τα μενού, και περισσότερη έμφαση στην αφή, τους μορφασμούς, τη φωνή και τις αναζητήσεις.

Το «περιβάλλον» του χρήστη
Οι εφαρμογές που τρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον, τις δραστηριότητες, τις επαφές και τις προτιμήσεις του χρήστη, θα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για να βελτιώσουν την αλληλεπίδραση της συσκευής με αυτόν.

Το «internet των πραγμάτων»
Το internet, ως άλλο σύμπαν, διογκώνεται και περιλαμβάνει πλέον και φυσικά αντικείμενα εξοπλισμένα με σένσορες -ή άλλες μορφές ευφυΐας. Σύμφωνα με την Gartner, ακόμα κι αν η έννοια «το internet των πραγμάτων» συζητιέται εδώ και χρόνια, το 2012 θα δούμε μια σημαντική εξέλιξη ως προς τον αριθμό και το είδος των αντικειμένων που συνδέονται πλέον στο Internet, χάρη σε τεχνολογίες όπως οι ανέπαφες πληρωμές και το image recognition.

App stores and marketplaces
Μέχρι το 2014, οι χρήστες θα «κατεβάζουν» ετησίως περισσότερες από 70 δις εφαρμογές από τα διάφορα app stores. Ενας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εφαρμογών «κατεβαίνουν» και από εταιρικά app stores.

Η επόμενη γενιά των analytics
Τα analytics θα χρησιμοποιούν τόσο ιστορικά, όσο και πραγματικού χρόνου δεδομένα για να προβλέψουν τι θα συμβεί στο μέλλον, αντί να ανακαλύπτουν απλά κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Oι CIOs θα αξιοποιούν τα analytics ολοένα και περισσότερο για να τρέχουν προσομοιώσεις, προβλέψεις και βελτιστοποίηση -παρά για απλή συγκέντρωση πληροφορίας.

Big data
Οι παραδοσιακές τεχνολογίες διαχείρισης δεδομένων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που θέτει το αυξανόμενο μέγεθος των δεδομένων, η ποικιλία των format τους και η ταχύτητα της συγκέντρωσης τους. Οι εταιρείες θα πρέπει λοιπόν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες εφόσον θέλουν να διαχειριστούν τον όγκο και την πολυπλοκότητα των αδόμητών τους δεδομένων.

In-memory computing
Το τρέξιμο των εφαρμογών in-memory μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ταχύτητα, την απόδοση και την κλιμακωσιμότητα. Σύμφωνα με την Gartner, η προσέγγιση του in-memory θα καθιερωθεί ευρέως μέσα στο 2012 και το 2013.

Servers χαμηλής κατανάλωσης
Οι servers χαμηλής κατανάλωσης, τους οποίους παρέχουν κυρίως νέοι παίκτες της σχετικής αγοράς, προσφέρουν μέχρι και 30 φορές περισσότερους επεξεργαστές στα ίδια επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, οι servers αυτοί είναι προς το παρόν κατάλληλοι μόνο για εργασίες που απαιτούν περιορισμένη ισχύ.

Cloud computing
Το cloud αποτελεί μια αγαπημένη λέξη στις στρατηγικές λίστες της Gartner εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το 2012 αναμένεται ότι θα αποτελέσει τη χρονιά που οι εταιρείες θα κινηθούν πέρα από την απλή κατανόηση του τι είναι το cloud και που θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με την αγορά σχετικών υπηρεσιών.  Το υβριδικό cloud computing (η συνδυασμένη χρήση private και public cloud) επίσης αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο εστίασης της στρατηγικής Πληροφορικής για το 2012.