Τεχνολογία - Οργάνωση – Επικοινωνία, είναι το τρίπτυχο δημιουργίας υπεραξίας και η βάση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική (ICT) είναι κοινός παρανομαστής στους τρείς παραπάνω τομείς. Το Διαδίκτυο (Internet) με το πρωτόκολλό του, το IP, έφερε επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες και έγινε το σημαντικότερο παγκόσμιο αναπτυξιακό εργαλείο από δημιουργίας κόσμου.
Η νέα διευρυμένη τηλεφωνία
Με έκπληξη βλέπουμε το μεγαλύτερο έως τώρα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του πλανήτη -το δίκτυο συμβατικής τηλεφωνίας- να γκρεμίζεται και να αντικαθιστάται από τη νέα διαδικτυακή (VoIP -Voice over IP) μορφή του. Η τηλεφωνία γίνεται πλέον μια καθαρά IP δικτυακή εφαρμογή που συνεργάζεται στενά με τις εφαρμογές Πληροφορικής.
Επιπλέον, η όλη προσπάθεια του IETF (Internet Engineering Task Force), έχει στραφεί στην ανάπτυξη του πρωτοκόλλου επικοινωνίας SIP (Session Initiation Protocol) που επιτρέπει multimedia επικοινωνία μεταξύ διαφορετικού τύπου συσκευών. Σε λίγο όλες οι συσκευές θα έχουν μια διεύθυνση IP και ένα όνομα ή αριθμό κλήσης, ώστε να μπορούμε π.χ. να καλούμε από το κινητό ή σταθερό τηλέφωνό μας μια κάμερα ασφαλείας και να έχουμε το video της κάμερας ζωντανό στην οθόνη μας ή να καλούμε το ψυγείο μας και να βλέπουμε τη θερμοκρασία και το περιεχόμενό του.
Τo SIP φαίνεται να δίνει νέα υπεραξία και νέες εφαρμογές στο διαδίκτυο, όπως πρόσφατα έκανε το HTTP με τον παγκόσμιο ιστό, ή το SMTP με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Το IP, με τη νέα έκδοση IPv6, προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και υποστηρίζει πλέον μυθικά απεριόριστο πλήθος διευθύνσεων, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις για μόνιμη προσωποποιημένη ιντερνετική διεύθυνση (όπως έχουμε στο τηλεφωνικό δίκτυο) και multimedia επικοινωνία, με υποστήριξη για δεδομένα, φωνή, εικόνα και κυρίως ζωντανό video.
Ο ρόλος του video
Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε εντυπωσιακή αύξηση των video-εφαρμογών μέσω δικτύου. Το video χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε εφαρμογές επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, ελέγχου & ασφάλειας, εκπαίδευσης, ιατρικής κ.λπ. Στην ασφάλεια προωθείται η τεχνολογία αυτόματου συναγερμού μέσω επεξεργασίας video (Video analytics) για εντοπισμό συμβάντων ή προσώπων.
Δυο σημαντικές προκλήσεις είναι η αυξημένη δικτυακή χωρητικότητα που απαιτεί το video και η συμβατότητα ανάμεσα σε διαφορετικού τύπου συσκευές.
Η χωρητικότητα των δικτύων συνεχώς αυξάνεται, κυρίως με τη χρήση των οπτικών ινών, που ενώ την προηγούμενη δεκαετία περιορίζονταν στον κορμό των δικτύων, την επομένη δεκαετία θα επεκτείνονται και στα δίκτυα πρόσβασης παραγκωνίζοντας σταδιακά το χαλκό.
Τα σύγχρονα δίκτυα φιλοδοξούν να αντιλαμβάνονται αυτόματα τον τύπο συσκευής που διαθέτουμε και να μετατρέπουν αυτόματα τη μορφή του video, ώστε για παράδειγμα, να γίνεται απρόσκοπτα ένα videoconference μεταξύ ενός κινητού τηλεφώνου και της τηλεόρασης στο σαλόνι μας.
Φορητότητα & ασυρματικές επικοινωνίες
Η ασύρματη διασύνδεση με το Internet μέσω φορητών συσκευών θα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό των επόμενων χρόνων. Οι φορητές συσκευές επικοινωνίας πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Συσκευές όπως το I-phone έδωσαν μια πρώτη γεύση τι σημαίνει ασύρματο Internet, αντίστοιχα καταφθάνει το Google Nexus, ενώ η Amazon προωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο Kindle παρέχοντας ασύρματη 3G παγκόσμια βιβλιοσύνδεση. Οι κινήσεις των μεγάλων παικτών δείχνουν τον άνεμο που πνέει προς τις ασύρματες επικοινωνίες.
Τεχνολογικά η επικρατούσα τάση είναι «όλα IP», ακόμα και στον ασύρματο κόσμο. Τα τέταρτης γενιάς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που αρχίζουν να εγκαθίστανται πιλοτικά στην Ευρώπη οδεύουν προς το «LTE – Long Term Evolution», όρο που θα ακούμε όλο και συχνότερα. Το LTE υιοθετεί το IP και θα είναι η μετεξέλιξη των σημερινών GSM-GPRS-3G δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Το νέο Data Center
Τελικά το δυνατό δίκτυο δίνει τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στα σύγχρονα εργοστάσια Πληροφορικής που ονομάζονται «Data Centers» και προσφέρουν με τεχνικές Virtualization συγκεντρωμένη υπολογιστική ισχύ, επεξεργασία και αποθήκευση.
Οι εφαρμογές Πληροφορικής, αντί να τρέχουν στα PC και τους servers των χρηστών, τρέχουν κεντρικά στο Data Center με πολύ χαμηλότερο κόστος και λιγότερη ενέργεια (green IT). Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές αυτές μέσω του Διαδικτύου, που παριστάνεται σαν σύννεφο (Cloud), εξ’ ου και ο όρος Cloud Computing.
Συμπερασματικά, ζούμε τις δεκαετίες αυτές την μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση στον πλανήτη και δεν είμαστε παρά στην αρχή μόνο των εξελίξεων!
Ο Γιώργος Λαγογιάννης είναι Γενικός Διευθυντής της Space Hellas