Ποιες είναι οι 10 καλύτερες ειδικότητες στην πληροφορική που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση για το έτος 2008;

Ποιες δεξιότητες έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση το 2008;
Ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, οι υπάλληλοι με τις κατάλληλες δεξιότητες θα έχουν πάντα ζήτηση στην Πληροφορική. Ο δικτυακός τόπος Baseline έκανε ανάλυση ερευνών και συνεντεύξεις με ειδικούς, σε ανεύρεση στελεχών Πληροφορικής, για να εντοπίσουν τις 10 καλύτερες ειδικότητες στον τομέα για το έτος 2008.

1. Προγραμματιστές σε Java / J2EE / .NET
Όλοι οι κυνηγοί κεφαλών (headhunters) συμφωνούν ότι για να βρεις επαγγελματίες προγραμματιστές με εμπειρία, τόσο σε περιβάλλον .NET/Java/J2EE, όσο και σε θέματα management, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

H Janet Miller, πρόεδρος εταιρείας για ανεύρεση στελεχών Πληροφορικής δήλωσε: «Εάν κάποιοι software developers γνωρίζουν Java/J2EE ή έχουν δεξιότητες σε .NET, πρέπει να ξέρουν ότι έχουν μεγάλη ζήτηση». Στην Ελλάδα η έλλειψη τέτοιων στελεχών είναι εύκολο να διαγνωσθεί μόνο από τις αναρίθμητες αγγελίες που υπάρχουν στο site των Ελλήνων developers το www.DotNetZone.gr 

2. Application Development Managers
O Dan Martineau της εταιρείας «Martineau Recruiting Technology» τονίζει ότι η ανάγκη για application development managers πλησιάζει τις ανάγκες για .NET/Java/J2EE και είναι στην κορυφή των απαιτήσεων των εταιρειών που θέλουν να προσλάβουν προγραμματιστές. «Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για application development managers με πολύ καλό τεχνικό υπόβαθρο, ειδικά για ‘object-oriented’ και ‘service-oriented’ εφαρμογές».

Στο οδηγό μισθών “Robert Half Technology 2008 Salary Guide”, εκτιμάται ότι οι application development managers θα λάβουν υψηλότερη αύξηση αυτόν τον χρόνο, ήτοι 7,6%.

3. Security Professionals
Αν και πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια νοιάζονται για τα θέματα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων για αυτή την ειδικότητα. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα της CompTIA έδειξε ότι, από όλες τις δεξιότητες Πληροφορικής, η ασφάλεια έχει την μεγαλύτερη απόκλιση με την ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά επαγγελματιών του χώρου.

Ο Steven Ostrowski, Διευθυντής επικοινωνίας της CompTIA, τονίζει: «Εξηγούμε στις ενδιαφερόμενες εταιρείες πως ο κύριος λόγος για αυτή την έλλειψη ειδικών σε θέματα ασφάλειας, αποτελεί το γεγονός ότι η ασφάλεια αλλάζει τόσο γρήγορα, που είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον να γνωρίζει όλες τις πιθανές απειλές που υπάρχουν για τα πληροφοριακά συστήματα».

4. Architects
Ο Martineau τονίζει ότι η ζήτηση για αρχιτέκτονες όλων των ειδών είναι υψηλή σήμερα. Ειδικότερα, επισημαίνει πως υπάρχει ειδική ανάγκη για αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς για υλοποιήσεις αρχιτεκτονικών ‘service-level’. “Οι Architects όλων των ειδών είναι σε ζήτηση, αλλά την μεγαλύτερη ζήτηση την έχουν οι applications architects”, τονίζει ο Martineau.

Με βάση τον οδηγό μισθών “Robert Half Technology 2008 Salary Guide”, οι applications architects θα έχουν την 2η μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς των, ήτοι 7,5%.

5. Ταλαντούχοι IT Managers
Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταλαντούχους IT Managers. Οι εταιρείες ψάχνουν ιδανικούς υποψηφίους που έχουν, όχι μόνο πολύ καλές τεχνικές δεξιότητες, αλλά είναι και επαγγελματίες σε θέματα επικοινωνίας και εταιρικών διαδικασιών.

Ο Ostrowski σημειώνει: “όλες αυτές οι δεξιότητες εμπίπτουν στο ‘καλάθι’ των soft-skills που πρέπει να έχουν όλοι οι υπάλληλοι, επιπλέον των τεχνικών δεξιοτήτων”.

Πρόσφατη έρευνα της Robert Half Technology στηρίζει την άποψη του Ostrowski: το 41% των ερωτηθέντων CIOs δήλωσε ότι δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ‘business fundamentals’, όταν αποφασίζουν για πρόσληψη ατόμων σε θέσεις IT.

Αυτές οι βασικές ‘εταιρικές γνώσεις’ είναι πιο σημαντικές για όσους βρίσκονται σε θέσεις management, τονίζει ο Martineau, που πιστεύει ότι υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη για IT managers, οι οποίοι είναι ικανοί να διαχειριστούν γεωγραφικά διεσπαρμένα team members και επίσης τα “outsourced” άτομα.


6. Business Technology Professionals
Το γεγονός ότι υπάρχουν ρόλοι αφιερωμένοι σε “business technology”, θα πρέπει να φοβίζει τους επαγγελματίες της Πληροφορικής, γιατί υποδηλώνουν ότι το IT δεν κάνει αυτά που θα έπρεπε να κάνει, τονίζει ο Martineau. Και συνεχίζει: “Η διαφορά μεταξύ των ρόλων ‘business technology’ και ‘information technology’, έγκειται στο γεγονός ότι το IT προσφέρει μη συγκεκριμένη υπηρεσία, εφαρμογή ή κάτι παραπλήσιο”.

7. Database Administrators & Managers
Με βάση τον οδηγό μισθών “Robert Half Technology 2008 Salary Guide”, οι database administrators και managers θα έχουν συνεχή αύξηση στην ζήτηση για θέσεις στο IT και θα ξεπεράσουν την αύξηση όλων των άλλων επαγγελμάτων μέχρι το 2014!

Αυτόν τον χρόνο εκτιμά το Robert Half η αύξηση μισθών θα είναι 7% για τους ‘data modelers’ και 6.6% για τους ‘business intelligence analysts’!

8. Virtualization Experts
Σχεδόν όλοι οι οργανισμοί σήμερα ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των υλοποιήσεων virtualization με αύξηση των οικονομιών.

“Το Virtualization είναι το μεγαλύτερο θέμα που συμβαίνει σήμερα σε όλα τα data centers”, τονίζει ο Martineau. “Σου επιτρέπει να προσφέρεις τις ίδιες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας μόνο το 25% των servers, εξοικονομώντας χώρο, χρήματα και ηλεκτρική ισχύ. Έτσι η ζήτηση για επαγγελματίες που έχουν δεξιότητες σε virtualization είναι πολύ υψηλή!”.

9. Web 2.0 Developers
Όπως οι εταιρείες βρίσκουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν το WEB 2.0 και τις service-oriented (SOA) αρχιτεκτονικές, η ανάγκη για προγραμματιστές με αντίστοιχες δεξιότητες θα συνεχίσει να αυξάνεται, επισημαίνει ο Ostrowski.

Και προσθέτει: “υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογές Web 2.0 που σημαίνει ότι, όσοι έχουν κάποιες ικανότητες σε αυτόν τον τομέα θα έχουν προβάδισμα”.

10. Wireless Networking Experts
Αν και η ζήτηση για ειδικούς σε θέματα wireless δεν είναι πολύ μεγάλη σήμερα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σύντομα η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά. Ο Ostrowski τονίζει: “Οι δεξιότητες σε Wireless IT στο προσεχές μέλλον θα είναι κρίσιμες”.

Μια πρόσφατη έρευνα της CompTIA σε 3.500 IT managers έδειξε ότι οι δεξιότητες σε “wireless and radio frequency (RF) mobile technology”, θα έχουν την μεγαλύτερη αύξηση στα επόμενα 5 χρόνια!

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Αν και υπάρχει ακόμη ζήτηση για τα «παλιά επαγγέλματα», όπως ‘network administrators’ και ‘help desk’, τα ευρήματα αντανακλούν τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις στην ζήτηση για θέσεις πληροφορικής!

Πηγή: www.baselinemag.com

Η ITEC, ως πιστοποιημένος συνεργάτης του PMI®, της Microsoft και της Cisco, παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, consulting και πιστοποίησης σε θέματα Project Management, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

CV Ο κ. Θεοφάνης Γιώτης, MSc, PhD Cand., MCSE, MCT, είναι Συνιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος, CTO, και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. στις εταιρείες ITEC Training Α.Ε. & ITEC Solutions Α.Ε. και έχει 20ετή εμπειρία στη σχεδίαση, υλοποίηση και διαχείριση έργων ΤΠΕ ως PMP® ([email protected]).

Επίσης είναι συνιδρυτής και εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του Greek PMI Chapter.