Οι CIOs έχουν συνηθίσει να βιώνουν πιεστικές καταστάσεις.

Αρχικά, έπρεπε να φροντίζουν για την αδιάλειπτη λειτουργία των εταιρικών δικτύων. Μετά, τους ζητήθηκε να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα και να τα μετατρέψουν σε πολύτιμη εταιρική γνώση (για τους άλλους). Τώρα, με την έλευση του cloud και των παροχή εταιρικών εφαρμογών και υπηρεσιών μέσω αυτού, νιώθουν να απειλείται ο ρόλος τους στην εταιρεία.

Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Κατά βάση δεν απειλείται η θέση τους, αλλά μεταβάλλεται ο ρόλος τους. Η έλευση τεχνολογιών που επιτρέπουν την ενοικίαση και την πληρωμή υπηρεσιών και εφαρμογών ανάλογα με τη χρήση και τις εταιρικές ανάγκες, οδηγεί τον CIO στο να αναλάβει ένα περισσότερο επιχειρηματικό ρόλο, επηρεάζοντας αμεσότερα και καθοριστικότερα τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Στη νέα τάξη πραγμάτων, ο CIO οδηγείται στο ρόλο ενός broker υπηρεσιών.

Αν και όλα τα τμήματα μιας σύγχρονης επιχείρησης καταναλώνουν αφειδώς υπηρεσίες από πλατφόρμες όπως τα IaaS, PaaS και SaaS, μόνο ο CIO μπορεί να τα «κολλήσει» όλα αυτά μεταξύ τους, μόνο αυτός μπορεί να ελέγχει την υλοποίηση τους και να καθορίζει το πώς θα γίνεται η εκμετάλλευσή τους, με στόχο την εκμαίευση της μέγιστης επιχειρηματικής αξίας από αυτές. Οι καιροί αλλάζουν, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα περιορισμού του σε ένα αμιγώς τεχνολογικό ρόλο, ο  σύγχρονος CIO έχει επιτέλους την ευκαιρία να αναπτύξει την επιχειρηματική του πλευρά, να συμβάλλει περισσότερο στην ανάπτυξη της εταιρείας του.