Οταν λέμε όλα, εννοούμε όλα τα δεδομένα που περνάνε από τα «χέρια» των υπαλλήλων των δημόσιων φορέων της πόλης του Λονδίνου. Κι όταν λέμε στη φόρα, εννοούμε ότι τα δεδομένα αυτά είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους μας, στο ιντερνετικό London Datastore.
Βγάζοντας τα δεδομένα από τα ανήλια data centers στο φως του ηλεκτρονικού υπολογιστή του κάθε ενδιαφερόμενου, ο δήμαρχος του Λονδίνου ευνοεί τη διαφάνεια και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργική αξιοποίηση των δεδομένων αυτών.
Κάποια από τα θετικά συνεπακόλουθα της ηλεκτρονικής διαφάνειας έχουν ήδη γίνει αισθητά. Υπάρχουν προμηθευτές του βρετανικού δημοσίου οι οποίοι μείωσαν τις τιμές τους όταν συνειδητοποίησαν ότι αυτές θα είναι πλέον γνωστές σε όλους.
Αντίστοιχα, κάποια από τα νοσοκομεία του Λονδίνου «παρακινούνται» να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, αφού τα «νούμερά» τους συγκρίνονται με εκείνα των συναγωνιστών τους στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Οσον αφορά τη μετατροπή των δεδομένων σε χρήσιμες εφαρμογές, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο 30χρονου web developer ο οποίος έφτιαξε μια εφαρμογή-χάρτη του μετρό του Λονδίνου για την πλάκα του ένα Σαββατοκύριακο και προσέλκυσε 250.000 hits μέσα σε λίγες μέρες. Οι επισκέπτες του Datastore, όχι μόνο βρίσκουν δεδομένα και εφαρμογές, αλλά και μπορούν να κάνουν «παραγγελιές» για τις εφαρμογές που θα ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους.
Κρίσιμο συστατικό στη διαδικασία αυτή της δημόσιας διάθεσης της πληροφορίας είναι η διασφάλιση της συμμετοχής των «θεματοφυλάκων» της, των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι θα επιμείνει πολύ σε αυτό ενώ, παράλληλα, βασίζεται στα πολυάριθμα τεχνολογικά «ταλέντα» της πόλης για τη μεταμόρφωση των δεδομένων σε ουσιώδεις εφαρμογές που μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε αξιόλογες ιδέες και λύσεις.
Το σύγχρονο λίκνο της δημοκρατίας είναι μάλλον ηλεκτρονικό.