Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 23-24 Απριλίου 2016 το NBG i-bank #fintech crowdhackathon, το πρώτο hackathon στην Ελλάδα με θέμα τις οικονομικές συναλλαγές #fintech, στο οποίο διαγωνίστηκαν συνολικά 16 ομάδες με θέματα στην ευρύτερη περιοχή των οικονομικών συναλλαγών.

Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέλαβε το BankBot, μια έξυπνη εφαρμογή αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης πελατών μέσω του Facebook Messenger, της ομάδας Bankship, τη 2η το RSK-Mind της ομάδας RSK Project και την 3η θέση μοιράστηκαν οι ομάδες της Elorus με το SynenosiS και Code Burrows με το Smart Pay. Παράλληλα με το NBG i-bank #fintech crowdhackathon διοργανώθηκε το Be Finnovative ! workshop, στο οποίο έγιναν παρουσιάσεις σχετικές με τις οικονομικές συναλλαγές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το Open Bank API, το οποίο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε προγραμματιστή ή εταιρία να διασυνδέεται με ασφάλεια και κανόνες με τα συστήματα της τράπεζας και να εκτελούνται συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δίνεται API από Τράπεζα και από τις λίγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών fintech. Ειδικότερα, η υιοθέτηση ενός ανοιχτού προτύπου έχει πρόσθετη σημασία, καθώς συμβάλει ακόμα περισσότερο στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.