Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επενδύει στην τεχνολογία και θεωρεί πως η αξιοποίηση της αποτελεί μονόδρομο για την καλή λειτουργία μιας πόλης, καθώς και για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για τους κατοίκους.
Για το λόγo αυτό επέλεξε να προσλάβει ειδικό σύμβουλο σε θέματα τεχνολογίας και σε συνεργασία μαζί του να αναζητήσει τα πλέον σύγχρονα εργαλεία που διατίθενται για τη βελτίωση του Δημοτικού Έργου. Ήδη έχουν γίνει στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μεγάλες τομές. Καταρχάς αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά σώματα της πόλης με νέα τεχνολογίας LED. Mε αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εξοικονόμηση έως και 600.000 ευρώ ετησίως, μείωση της εκπομπής αερίων CO2 και της φωτορύπανσης και βελτίωση της ποιότητας φωτισμού. Παράλληλα δημιουργούνται υποδομές για εφαρμογές τεχνολογίας Li-Fi (Light-Fidelity).
Επιπλέον, υλοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και διαχείρισης προβλημάτων καθημερινότητας του Δημότη, «Novoville». «Στους 18 μήνες εφαρμογής του καταγράψαμε 6.522 αναφορές και πάνω από 6.000 επιλύσεις αιτημάτων, ενώ πάνω από 1.000 μέλη έχουν εγκαταστήσει το σχετικό app στο κινητό τους» δηλώνει στο NetFAX ο Γιάννης Παλαμίδας, σύμβουλος σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Δήμου. Ο Δήμος αξιοποιεί πλήρως και τα συστήματα GIS με διαδραστικούς χάρτες και γεωχωρικά δεδομένα υψηλής αξίας, την ψηφιακή υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.
«Έχουμε ενεργοποιήσει μια σειρά από ψηφιακές υπογραφές κυρίως στις υπηρεσίες προμηθειών και διοίκησης προσωπικού και είμαστε στη διαδικασία ενεργοποίησης 30-50 ακόμη, οι οποίες θα στηρίζονται σε εφαρμογές mobile και όχι σε κάρτες όπως οι παλιές. Επιπλέον, βρισκόμαστε στη φάση αγοράς και εγκατάστασης ενός προγράμματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, με κεντρικό στόχο την παρακολούθηση των αιτημάτων των πολιτών, τη μείωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών και τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού και μελανιών». Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την τοποθέτηση ελεύθερου WiFi σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπου χρησιμοποιώντας captive portal θα επιτευχθεί καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα δρώμενα και τις καινοτομίες στην πόλη.
Άξια λόγου είναι και τα IT projects (κυρίως ανοικτού κώδικα), τα οποία εγκαταστάθηκαν, τροποποιήθηκαν και τρέχουν σε παραγωγή, χωρίς να έχουν κανένα οικονομικό κόστος για τον Δήμο. Όπως είναι η οργάνωση των τεχνικών εργασιών με την αξιοποίηση εργαλείων Project Management (Kanban και Gantt), η καταγραφή όλων των υπολογιστικών συστημάτων (και ανάπτυξη Web εφαρμογής για τον κοινωνικό ξενώνα) με τη χρήση IT Asset Management software και οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Αρχείων, μέσω των οποίων γίνεται αρχειοθέτηση των εγγράφων του Δήμου με δυνατότητα αναζήτησης. «Στόχος μας για το 2017 είναι να στήσουμε μια εφαρμογή (Δημοτικό TAXIS) μέσα από την οποία οι δημότες θα μπορούν να δουν τις χρεώσεις τους προς το Δήμο, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στάθμευσης με ηλεκτρονική παρακολούθηση (τέλη 2017 με αρχές 2018) και να επεκτείνουμε τα WiFi hotspots στις κεντρικές πλατείες της πόλης» καταλήγει ο Γ. Παλαμίδας.