Ο σύγχρονος Διευθυντής Πληροφορικής (ΙΤ Director ή CIO), θα πρέπει να είναι στρατηγικός σύμβουλος στους Business Leaders, βοηθώντας τους να επιλέγουν και να εγκαθιστούν την «καλύτερη» τεχνολογία για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του οργανισμού. Με άλλα λόγια, να είναι μέρος του business και όχι μόνο του Information Technology Community

Πρέπει να γίνουμε Business Technology Managers (Directors – CIO) και όχι μόνο Information Technology Managers. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε φτάσει ακόμη όλοι στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια αντίληψη, αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες κατατάσσουν, οργανικά, την Πληροφορική κάτω από τη Γενική Διεύθυνση, και όχι την Οικονομική. Αυτή είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι η αντίληψη αλλάζει. Επίσης, θεωρώ ότι σε λίγο καιρό οι CEO (Business Leaders) θα βλέπουν το Business Technology ως ισότιμο Business Partner με συνεισφορά στα εισοδήματα, τα κέρδη και το market share.

«Προκλητική» πραγματικότητα
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι παρά πολλές και, σε κάποιες περιπτώσεις, διακρίνονται για την πολυπλοκότητά τους. Στην ανοικτή κοινωνία που ζούμε, σχεδόν όλοι έχουν κάποιες γνώσεις ή πρόσβαση στην τεχνολογία και πιστεύουν ότι η Πληροφορική είναι μια ακόμα απαραίτητη δαπάνη για το Business -κάτι το συγκρίσιμο με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Αλλά, για να είμαστε ρεαλιστές, πόσοι σύγχρονοι CEO, COO ή επενδυτές βλέπουν το λογαριασμό της ΔΕΗ σαν επένδυση;

Εντούτοις δεν μπορούν να έχουν επιχείρηση αν δεν έχουν ρεύμα. Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Διευθυντές Πληροφορικής είναι να επιβεβαιώνουμε ότι ο ρόλος μας είναι, και θα είναι, ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη της επιχείρησης και ότι δεν είμαστε, ούτε θα είμαστε, ακριβοπληρωμένοι «ηλεκτρολόγοι». Επιπρόσθετα, η Πληροφορική θα πρέπει να παρέχει ένα ασφαλές ΙΤ περιβάλλον που θα επιτρέπει την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του ρίσκου και τη συμμόρφωση από φοροτεχνικής απόψεως και management reporting.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μπορεί να μειώσει τα κόστη και να προστατεύει την επιχείρηση. Κάτι τέτοιο έχει περισσότερο νόημα σε πολύπλοκες επιχειρήσεις με τη μορφή του Ομίλου (consolidation), που εμπορεύονται πολλά και διάφορα προϊόντα. Αλλη μια πρόκληση είναι να προσπαθεί κάποιος να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των Line of Business Managers και του Finance, χρησιμοποιώντας αυτοματισμούς και best business practices, βελτιστοποιώντας την ροή των εργασιών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το χτίσιμο ενός οργανισμού Πληροφορικής που θα είναι καινοτόμος, ευκίνητος και εύκαμπτος.

Οπότε, όταν υπάρξει ανάγκη για  ανάπτυξη νέων διαδικασιών (νέα προϊόντα) που θα διαφοροποιούνται από τις σημερινές, να είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει και να προσθέσει αξία στην επιχείρηση. Τέλος, ο έλεγχος και παρουσίαση των επιχειρησιακών δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν οι Business Partners να στηρίξουν αποφάσεις και να μπορούν να προβλέψουν το μέλλον επαφίεται στο ρόλο του Διευθυντή Πληροφορικής.

Απαραίτητες δεξιότητες
Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, θα πρέπει ο leader της Πληροφορικής να έχει κάποιες γνώσεις και δεξιότητες. Μερικές από αυτές είναι να διαθέτει είτε ένα μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων, είτε την εμπειρία που θα έχει αποκτήσει από αρκετά business projects με cross function λειτουργικότητες που θα έχουν προσθέσει πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη και όχι μονό έξτρα κόστος.

Θα πρέπει επίσης να δικτυώνεται με άλλους leaders της Πληροφορικής ή του Business. Ετσι, μιλώντας σε καθημερινή βάση -ή τουλάχιστον αρκετά συχνά- θα του ανοίγεται ένα παράθυρο στον κόσμο ώστε να βλέπει και να ακούει νέα πράγματα, νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες. Μπορεί πολλά από αυτά να είναι βαρετά, ή μη χρήσιμα για την επιχείρηση που εργάζεται, αλλά δεν ξέρει κανείς ποτέ τι μπορεί να προκύψει από αυτό.

Ο CIO θα πρέπει να μπορεί να «βλέπει» και να αποφασίζει τι επιδέχεται βελτίωση και τι είναι παγιωμένο. Ολοι γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του budget μας αφορά τη συντήρηση και την υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων, αλλά σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το τι είναι ακριβώς η τεχνολογία: είναι καινοτομία!

Ο CIO θα πρέπει συνέχεια να εκπαιδεύεται και να εντοπίζει τεχνολογίες, λειτουργίες ή διαδικασίες που θα μπορούσαν να φέρουν άμεσα κέρδη για την επιχείρηση και να υλοποιούνται άμεσα, πάντα βέβαια με την σύμφωνη γνώμη των business partners. Επίσης, ο Διευθυντής Πληροφορικής θα πρέπει να κτίζει / παρουσιάζει το budget με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρνει κέρδος, όπου μπορεί, και όχι απλώς να το διαχειρίζεται ως ένα αναγκαίο έξοδο.

Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω, είναι να έχει φτιάξει μια δυνατή ομάδα την οποία θα συμβουλεύεται συνέχεια και τα μέλη της οποίας θα μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι στην ομάδα, ανεξαρτήτως επιπέδου στην οργάνωση, διαθέτουν τις παραπάνω γνώσεις.