Σήμερα, η Διεύθυνση Πληροφορικής παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική ανάπτυξη κάθε εταιρείας.

Μπορεί ένα από τα πρώτα μελήματα ενός CIO να αποτελεί η αδιάλειπτη διατήρηση της λειτουργίας της IT υποδομής, ωστόσο, για να μπορέσει μια εταιρεία να επιβιώσει στο τωρινό αβέβαιο και ιδιαίτερο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς, πρέπει να λάβει υπόψη πολύ περισσότερα πράγματα από ότι στο παρελθόν. Η καινοτομία και η εκμετάλλευσή της παίζει ένα σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα. Το ίδιο και η περικοπή των εξόδων.

Σε όλα αυτά η Διεύθυνση Πληροφορικής παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Αυτά μαζί με τις προκλήσεις της εποχής, όπως οι φορητές συσκευές και η ενσωμάτωση και η ανάγκη εκμετάλλευσης νέων τεχνολογιών (π.χ. cloud) μετασχηματίζουν το χώρο του IT. Αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται στο τέταρτο CIO Barometer με τίτλο “A World in Transformation“, μια μελέτη που συντάχθηκε από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών CSC σε συνεργασία με την TNS Sofres, μία εταιρεία ερευνών αγοράς που εδρεύει στο Παρίσι. Η εν λόγω μελέτη βασίζεται σε μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 330 CIOs, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και δημόσιους οργανισμούς.
Η Διεύθυνση Πληροφορικής έχει αποκτήσει σήμερα ένα περισσότερο από ποτέ στρατηγικό ρόλο.

Οι διευθυντές κάθε εταιρείας στηρίζονται σε αυτήν, ώστε να εκμαιεύσουν τα μέγιστα από τεχνολογίες όπως είναι τα Big Data, το cloud computing και η κατανάλωση-εκμετάλλευση της πληροφορίας, καταλήγει η έρευνα. Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ΙΤ και το πώς μπορεί η τεχνολογία να βρει λύσεις σε καταστάσεις κρίσης, το αποτύπωσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Aneesh Chopra, τόσο στη συνέντευξη που μας έδωσε, όσο και στην κεντρική του ομιλία και στις συζητήσεις του με τους CIOs στο πλαίσιο του IT Directors Forum ’12, το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο των CIOs που διοργάνωσε η BOUSSIAS και το οποίο στέφθηκε για άλλη μια φορά με απόλυτη επιτυχία.