Αγαπητοί αναγνώστες, φίλες και φίλοι, Νέα εμφάνιση, νέα θεματολογία, νέα συχνότητα κυκλοφορίας, είπαμε να προσθέσουμε και μια καινούρια, ανάλαφρη, διασκεδαστική, όσο και… καυστική ματιά / πινελιά στα τεκταινόμενα του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και του επιχειρείν εν γένει. Κάθε μήνα, λοιπόν, ο… Disruptor θα αναλάβει να σας φωτίζει μέσω της… συσκότισης για μια σειρά από ζητήματα που προέρχονται ή ακόμη και αφορούν την εγχώρια αγορά. Δίχως προκατάληψη, ιδεοληψίες και “στεγανά”, μα με πολύ φαντασία, χιούμορ και δημιουργικότητα. Καλή μας αρχή!

Κι ενώ τα εκατομμύρια ευρώ… “χορεύουν” δεξιά και αριστερά σε πηχιαίους τίτλους, τα σχέδια μεγαλεπίβολα, οι υποσχέσεις και τα μεγαλόστομα “θα” δίνουν και παίρνουν, η κοινή συνισταμένη περί “χρονικής επιτάχυνσης αναφορικά με την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων καθώς επίσης και της ανάπτυξης υπηρεσιών και λειτουργιών e-διακυβέρνησης” ή της “ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών προς του πολίτες” και άλλα… φανταχτερά προκαλούν κλίμα ευφορίας (προσοχή στη σύνταξη), ο “κεντρικός εγκέφαλος” και “host-master” του όλου εγχειρήματος λειτουργεί… αναλογικά!

Βλέπετε, προκειμένου να έρθει “μαλακά”, και να μην διαταράξει τους… τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, τεχνολογικά κινείται με όρους επιπέδου… fax! Δεν πρόκειται για απλό ευφυολόγημα, αλλά για μια απτή πραγματικότητα που λαμβάνει χώρα εδώ και μερικούς μήνες. Ούτε με τον… αραμπά να ερχόταν αυτή η -πολυπόθητη- τεχνολογική μετεξέλιξη στην -πολύπαθη- πατρίδα μας. Μη μου τους κύκλους τάραττε και διηγώντας τα να κλαις…

Ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να κινείται την τελευταία διετία στους ρυθμούς που επιτάσσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ωστόσο κάποιοι εντός των συνόρων… αντιστέκονται σθεναρά προτάσσοντας πρακτικές περασμένων ετών, για να μην πούμε δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύουν στην πράξη, δίνοντας δίκιο στο “παιντί” πως “Λεφτά υπάρχουν”. Και δη αρκετά, θα συμπληρώναμε…

Πρόσφατο παράδειγμα, κορυφαίος ασφαλιστικός φορέας της χώρας που θεώρησε απολύτως λογικό (όσο και αιτιολογημένο) να διαθέσει το… ασήμαντο ποσό των 7,8 εκατομμυρίων ευρώ (ναι, σωστά διαβάσατε) συν ΦΠΑ προκειμένου να λάβει υπηρεσίες διακίνησης παραστατικών και αλληλογραφίας των υπηρεσιών του σε ολόκληρη τη χώρα!

Πως είπατε; e-Mail; Intranet; Που να μπλέκουμε με τις εφευρέσεις του σατανά; Εμείς δεν είμαστε για τέτοιες διαδικασίες. Χώρια που δεν θα λάβουμε και κανά “παχυλό” επίδομα για τη διαχείρισή τους. Οπότε, τι μας νοιάζει; Εξάλλου, δικά μας λεφτά είναι; Α, ξέχασα: “Οι κακοί ξένοι που θέλουν να… αρπάξουν τη δημόσια περιουσία φταίνε για όλα”. Μπεε!

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ή διαβάσει τη ρήση: “Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να δείχνει”;

Πόσο, μάλλον, όταν αφορά σε πολλαπλές απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιούν συγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί, αλλά και τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Μάλιστα, έχουν γίνει τόσο… εξπέρ στη συγκεκριμένη λογική που σχεδόν αποτελεί μονοδιάστατη -πλέον- πεπατημένη. Οι δε “ευνοημένοι” και αποδέκτες των αναθέσεων είναι συνήθως εταιρείες… αγνώστου πατρός, περιορισμένων δυνατοτήτων και δίχως -σε πλείστες περιπτώσεις- να πληρούν τα κριτήρια που θα έπρεπε να ισχύουν αμά τη διεξαγωγή ανοικτών διαγωνισμών.

Προκειμένου δε να μην προκύπτει κάποιου είδους -σοβαρό- κώλυμα, η ανάθεση “σπάει” σε μια σειρά από υπό-έργα, αλλοιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ίσχυαν. Είπαμε, πάντοτε είμαστε εφευρετικοί σε “πατέντες” και εναλλακτικές διαδρομές.