Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι oι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εγκαταλείπουν τη λογική των περικοπών, την οποία ακολουθούσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και στρέφουν για άλλη μια φορά το βλέμμα τους προς την αξιοποίηση του ΙΤ προκειμένου να στηρίξουν το μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων τους και τις αναπτυξιακές τους φιλοδοξίες.

Το σημαντικό ρόλο του ΙΤ για την έξοδο από την κρίση ανέδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των EMEA Forums της EMC στα τέλη του 2012. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.656 επιχειρήσεις και στελέχη IT από 22 χώρες, είχε ως στόχο να εντοπίσει το πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αλλάξουν το σημερινό οικονομικό κλίμα.  Στο σύνολο, σχεδόν, των χωρών όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δήλωσαν τη φιλοδοξία τους αναφορικά με την υλοποίηση ριζικών αλλαγών στους επόμενους 12 μήνες. Ιδιαίτερα έντονη καταγράφεται η τάση αυτή σε συγκεκριμένες χώρες όπως το Κατάρ (78%) και η Ρωσία (68%) ενώ, ως ένα βαθμό, η συγκεκριμένη κατεύθυνση υπάρχει παντού, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία (49%), την Τσεχία (47%) και τη Γερμανία (46%).

Το IT ως στρατηγικό εργαλείο
Πολύ σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι επιχειρήσεις βλέπουν πλέον το ΙΤ ως ένα στρατηγικό εργαλείο το οποίο θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν τις αλλαγές που επιδιώκουν, δεδομένου ότι το 59% σχεδιάζει να προχωρήσει στο μετασχηματισμό του IT μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

ε ολόκληρη την περιοχή του ΕΜΕΑ, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εντάσσει τις τεχνολογικές επενδύσεις στις κύριες επιχειρηματικές επιδιώξεις και στόχους: για παράδειγμα, αυτό ισχύει για το 72% των επιχειρήσεων στην Ολλανδία και για το 79% στην Ουγγαρία. Τέτοιοι στόχοι έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την ανάπτυξη, καθώς σε όλες της χώρες το 65% των επιχειρήσεων καταγράφει ως βασική προτεραιότητα την αύξηση του τζίρου και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ολα αυτά συνθέτουν μια εξαιρετικά θετική εικόνα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι επιχειρήσεις επικεντρώνονταν αποκλειστικά στις περικοπές δαπανών, ελπίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα τους βοηθούσε να βγουν από την ύφεση. Ολο και πιο συχνά το IT θεωρούνταν ένα ακόμα κέντρο κόστους, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δαπανούσαν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού ΙΤ για τη συντήρηση των συστημάτων και των τεχνολογιών που ήδη διέθεταν. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς το πόσο έχει αλλάξει αυτή η νοοτροπία, καθώς το ΙΤ θεωρείται πλέον βασικό συστατικό της συνταγής που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη και επιτυχία.

Γιατί, όμως, να ισχύει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι σχετικά απλή: το cloud computing έχει σχεδόν από μόνο του καταφέρει να τοποθετήσει το IT στην κορυφή της εταιρικής ατζέντας. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος αρχίζουν να αποδέχονται το ότι αν θέλουν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να πετύχουν την πολυπόθητη ευελιξία και ανάπτυξη, η βασική κίνηση είναι να επενδύσουν στο IT και να αρχίσουν να αξιοποιούν την απεριόριστη δυναμική που μπορεί να τους προσφέρει το cloud.

Το cloud προσθέτει πραγματική αξία στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Η ιστορία του cloud computing μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, από το 2004 μέχρι το 2011 περίπου, ήταν η φάση της ενοποίησης των υποδομών (consolidation). Την περίοδο εκείνη μπήκαν τα θεμέλια για την επέκταση της τεχνολογίας του cloud computing σε επίπεδο επιχείρησης (enterprise grade). Οι υποδομές για data storage έγιναν εικονικές και το λογισμικό, όλο και πιο συχνά, άρχισε να προσφέρεται υπό τη μορφή υπηρεσίας (SaaS). Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη δεύτερη, πολύ πιο συναρπαστική φάση του cloud, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία επιπρόσθετης αξίας στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Και αντί για κομμάτια του ΙΤ που προσφέρονται “as-a-service” (για παράδειγμα, Infrastructure-as-a-Service, ή Platform-as-a-Service) θα δούμε να αναδύεται ένα πραγματικό “IT-as-a-Service”, το οποίο θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα διαχειρίζονται τις ανάγκες τους σε επίπεδο IT. Ο μετασχηματισμός μέσω του cloud είναι μια αλλαγή, την οποία οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη. Η μελέτη της IDG με τίτλο “2012 Cloud Computing Study” αποκαλύπτει ότι, κατά μέσο όρο, το 34% του σημερινού προϋπολογισμού των Διευθύνσεων Πληροφορικής κατευθύνεται σε επενδύσεις για τεχνολογίες cloud computing, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνει ότι το cloud παίζει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής στρατηγικής, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σαφείς αποδείξεις ότι οι επιχειρήσεις κοιτούν πλέον όχι μόνο πώς θα εξοικονομήσουν κόστη, αλλά και πώς θα πετύχουν το στόχο της ανάπτυξης.Πώς, λοιπόν, μπορεί η τεχνολογία του cloud να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πετύχουν κάτι τέτοιο; Πρώτον, το cloud βοηθά τους οργανισμούς να απαλλαγούν από περιττές δομές και διαδικασίες. Με το cloud, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να στραφούν προς τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων και, παράλληλα, να μεγιστοποιήσουν την απόδοση όσων ήδη έχουν. Για παράδειγμα, οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να υλοποιήσουν ένα δικό τους μοντέλο IT-as-a-Service, ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν το κόστος και τη χρήση των πόρων ΙΤ καλύτερα από ποτέ. Αυτό θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν το σχεδιασμό τους, ώστε να ανταποκρίνεται στους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Επιπλέον, για πολλούς οργανισμούς το cloud θα ακυρώσει την ανάγκη να επενδύσουν σε ακριβές υποδομές Πληροφορικής και σε δίκτυα τα οποία θα χρησιμοποιούν ελάχιστα. Ολα τα συστήματα, οι εφαρμογές και οι δικτυακοί πόροι που χρειάζονται μπορούν να προσφέρονται με το μοντέλο ‘as-a-service’ ή στη βάση κάποιας συνδρομής – αμέσως και με το πάτημα ενός διακόπτη, όχι μετά από 3 με 6 μήνες, όπως συμβαίνει με τα πιο παλιά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί θα πληρώνουν μόνο για ό,τι χρειάζονται και θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη δραστηριότητά τους με τρόπο που θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Οι επιχειρήσεις που θα δουν τα περισσότερα οφέλη από το cloud θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως πλατφόρμα καινοτομίας. Χάρη στη μεγαλύτερη ευελιξία που θα τους προσφέρει το cloud, σε συνδυασμό με το όφελος που θα προκύψει σε επίπεδο επενδύσεων (OPEX payment model), οι οργανισμοί θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν περισσότερες επιχειρηματικές εφαρμογές σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο. Οσες από τις εφαρμογές αυτές καταφέρουν να έχουν απτά επιχειρηματικά οφέλη, θα μπορούν να τελειοποιηθούν και να υλοποιηθούν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη όσων δεν φαίνεται να αποδίδουν θα έχει κοστίσει πολύ λιγότερα.

Οσες επιχειρήσεις καταφέρουν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις νέες δυνατότητες θα μπορούν να προχωρήσουν στο σχεδιασμό μιας σειράς καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το cloud είναι πολύ περισσότερο από μια τεχνολογία ή από έναν τρόπο αγοράς υπηρεσιών. Είναι μια εμπορική πρόταση που μπορεί να γεννά επιπλέον έσοδα και να βοηθήσει μια επιχείρηση να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της. Παρόλα αυτά, στο σημείο αυτό υπεισέρχεται και ένα θέμα εμπιστοσύνης.

Με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά την ασφάλεια, οι επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι πρόθυμες να εμπιστευτούν τα συστήματα και τα δεδομένα τους σε κάποιον τρίτο – ιδιαιτέρως στην περίπτωση που δεν είναι σε θέση να ελέγχουν αποτελεσματικά το επίπεδο προστασίας που συνοδεύει τις υπηρεσίες τις οποίες αγοράζουν. Επιπλέον, το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο και οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης δεσμεύουν νομικά τις επιχειρήσεις να παρέχουν κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας των δεδομένων που διατηρούν. Καθώς αυξάνεται η χρήση του cloud computing είναι πιθανό ότι θα αυξάνονται παράλληλα και τα αντίστοιχα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση το βάρος πέφτει στους παρόχους υπηρεσιών cloud οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους όσο πιο διαφανείς γίνεται, υιοθετώντας διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται, για παράδειγμα, η δημιουργία αναφορών σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου της πρόσβασης ή η δυνατότητα του πελάτη να διαπιστώσει κατά πόσο τα δεδομένα του βρίσκονται σε εικονικές μηχανές και φυσικούς servers διαφορετικούς από εκείνους άλλων πελατών του παρόχου. Εξίσου σημαντική για τους παρόχους υπηρεσιών cloud είναι η δυνατότητα να δίνουν στον πελάτη εγγυήσεις πλήρους διαγραφής των δεδομένων του σε περίπτωση που αποφασίσει να μετακινηθεί σε κάποιον άλλον πάροχο.

Tα καλά νέα για τους παρόχους υπηρεσιών – και για τους πελάτες τους- είναι ότι τα θέματα ασφαλείας έχουν συμπεριληφθεί εξαρχής στο σχεδιασμό των υπηρεσιών cloud, και δεν αντιμετωπίζονται πρόχειρα μετά την εμφάνιση κάποιου προβλήματος, όπως πολλές φορές συνέβαινε με τα παραδοσιακά συστήματα ΙΤ. Ετσι, το cloud είναι σήμερα σε θέση να δώσει απαντήσεις για όλες τις ανησυχίες σχετικά με το προσφερόμενο επίπεδο ασφαλείας, και μάλιστα το κάνει πολύ καλύτερα από το μοντέλο το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει. Γι’ αυτό, οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να διστάσουν να αξιοποιήσουν από σήμερα κιόλας τις δυνατότητες που τους προσφέρει το cloud.Ο μετασχηματισμός του IT πραγματικά μπορεί να αποτελέσει το μοχλό της μελλοντικής επιτυχίας μιας επιχείρησης.