Ο νέος CEO της ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), Fadi ChehadA(c), ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο, έχει βάλει στόχο να βοηθήσει πολιτικούς σε όλο τον κόσμος να κατανοήσουν τη σημασία του «άθικτου» και «ανοιχτού» για όλους internet.

Η ICANN συντονίζει τα DNS (Domain Name System) και τις διευθύνσεις IP, που ουσιαστικά αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για τη σωστή λειτουργία του internet. Όπως τόνισε ο ChehadA(c) το internet κινδυνεύει να διασπαστεί εξαιτίας των κακών πρακτικών και πολιτικών διαφόρων κρατών.

Για να εξασφαλιστεί το μέλλον του, o ChehadA(c) ξεκίνησε τη θητεία του με μία παγκόσμια καμπάνια, καθώς μέχρι τώρα ο οργανισμός δεν έχει κάνει αρκετά για να πλησιάσει και να συμμετάσχει σε ενέργειες και δραστηριότητες εκτός των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Η προσπάθεια της ICANN να γίνει παγκοσμιοποιηθεί έρχεται μετά το World Conference on International Telecommunications (WCIT) πέρυσι, όπου χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν πιέσεις για να αλλάξει ο τρόπος που «διοικείται» και λειτουργεί το internet.

Για τον ChehadA(c), το συνέδριο αποτέλεσε αφορμή να υπογραμμιστεί η ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με τις δραστηριότητες της ICANN, ενώ τόνισε ότι μερικοί από τους υπουργούς που έλαβαν μέρος στο συνέδριο δεν γνώριζαν καν τον οργανισμό. Τόνισε, επίσης, ότι θέλει στο πλευρό της ICANN χώρες όπως η Κίνα και πιστεύει ότι αυτό θα το καταφέρει όχι «επιπλήττοντας» αλλά παρουσιάζοντας τα οφέλη του internet.