Αισθάνομαι ότι όσοι παρακολούθησαν το δημοφιλές αμερικανικό τηλεπαιχνίδι Jeopardy, στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου, πρέπει να βίωσαν μια συγκλονιστική στιγμή στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Συγκλονιστικότερη, θα τολμούσα να πω, και από το πρώτο ταξίδι της ανθρωπότητας στο φεγγάρι.
Κι αυτό επειδή ο Watson, με «σώμα» από 90 servers και ανθρώπινη φωνή, κατάφερε να συνθλίψει τους all-time (ανθρώπινους) πρωταθλητές του παιχνιδιού. Το μεγάλο καμάρι της ΙΒΜ, μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής «εκπαίδευσης,» βγαίνει στη ζωή με τις πιο λαμπρές προοπτικές. Τυπικά, αποτελεί ένα Υπολογιστικό Σύστημα Απάντησης Ερωτήσεων, βασισμένο σε πλατφόρμα Power 7 και σε proprietary λογισμικό της ΙΒΜ. Οπως τον είδαμε στην οθόνη, είναι ένα μηχάνημα που απαντά, όχι μόνο με ταχύτητα, αλλά και αντιλαμβανόμενο τη διπλή ερμηνεία, την αργκό ή την ειρωνεία που μπορεί να κρύβει το τιθέμενο ερώτημα.
Ο Watson, που βαφτίστηκε έτσι προς τιμή του «παππού» του και ιδρυτή της ΙΒΜ, είναι ένα πανέξυπνο μηχάνημα, με γενικές γνώσεις «έκτασης» ενός εκατομμυρίου βιβλίων. Το χάρισμά του δεν είναι, ωστόσο, το εύρος και η επεκτασιμότητα των γνώσεών του, αλλά η ικανότητά του να διπλοτσεκάρει τις απαντήσεις που βρίσκει μέσα στα δεδομένα του, ώστε να είναι απόλυτα σίγουρος πριν πατήσει το μπάζερ.
Αφού λοιπόν νίκησε (με σκορ υπερτριπλάσιο των αντιπάλων του) το πρώτο του τηλεοπτικό -και επικοινωνιακό- παιχνίδι, ο Watson βγαίνει στον… στίβο της ζωής.
Το επόμενο πεδίο στο οποίο θα ασκήσει τις αξιοζήλευτες ικανότητες του είναι αυτό της ιατρικής. Ο Watson «προσλήφθηκε» ως βοηθός ιατρού σε δύο Πανεπιστημιακά Ιατρικά Κέντρα των ΗΠΑ, προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητα και την ακρίβεια των διαγνώσεων των ασθενών.
Οπως καταλαβαίνετε, οι ασυναγώνιστες ικανότητες του Watson τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για μία σειρά από θέσεις που έχουν να κάνουν με τη γρήγορη, έξυπνη και ακριβέστατη διαχείριση της πληροφορίας.
Και μπορεί τα δελτία τύπου να καταλήγουν ότι «νίκησε η ανθρωπότητα,» αλλά προσωπικά (ως ανθρώπινο είδος, πάντα) αισθάνομαι μάλλον ηττημένη. Η ένστασή μου δεν υφίσταται σε λογικό επίπεδο, αλλά σε συναισθηματικό. Μόνο σε αυτό που μπορώ να υπερτερήσω του φίλτατου Watson δηλαδή.