Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ατάκες που άκουσα στη διάρκεια συνέντευξης που πραγματοποίησα πριν από λίγο καιρό, είναι ότι οι Έλληνες φοβόμαστε την αλλαγή.
Μάλιστα όπως μου είπε ο συνομιλητής μου, αν υπήρχε η δυνατότητα με κάποιο τρόπο να σταματήσει ο χρόνος στη χώρα στη δεκαετία του 60, όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό αποτελεί την πικρή αλήθεια. Η αλλαγή και το νέο είναι κάτι που φοβίζει τους πάντες, αφού όλοι τελικά κλεινόμαστε στο καβούκι μας και κανένας δεν θέλει να μας κουνήσει ή να μετακινήσει το τυρί μας.
Αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει σήμερα και στο IT. Βλέπουμε το παραδοσιακό μοντέλο να καταρρέει και αισθανόμαστε ότι το νέο μοντέλο απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη. Ποιος θα είναι ο ρόλος του τμήματος IT από τη στιγμή που όλα ή τα περισσότερα θα μεταβούν στο cloud; Η απάντηση δεν είναι απλή αφού αντιβαίνει σε μια από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, αυτή της σταθερότητας. Η απάντηση είναι η αλλαγή του ρόλου βέβαια.
ο τμήμα ΙΤ δεν μπορεί να παρέχει αυτό απευθείας τους πόρους, αλλά στην ουσία μετατρέπεται σε ένα broker υπηρεσιών, ο οποίος σερβίρει υπηρεσίες είτε αυτές βρίσκονται στο private είτε στο public cloud. Οπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς – όταν το κοιτάει απ’ έξω βέβαια – δεν είναι το νέο μοντέλο που απειλεί το ρόλο και τη θέση του τμήματος IT, αλλά η αδυναμία προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Θα πρέπει να μπορέσουμε να αντιληφθούμε και ει δυνατόν να καταπολεμήσουμε αυτή την ανθρώπινη αδυναμία, γιατί είναι πιο εύκολο να αφανιστούμε αν απλώς δεν κάνουμε τίποτα. Πρέπει να μπορέσουμε να ανάγουμε την αλλαγή στη νέα λογική συμπεριφορά μας και να αποδεχτούμε το νέο χωρίς φόβο.