Ο επεξεργαστής Atom της Intel συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της παραγγελιών του συνόλου επεξεργαστών για το τρίτο τρίμηνο του 2008, αλλά το μέλλον για τα επόμενα τρίμηνα είναι αβέβαιο, σύμφωνα με έρευνα της IDC.

Οι παγκόσμιες παραγγελίες επεξεργαστών αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Χωρίς τη συμβολή του Atom, οι παραγγελίες θα παρουσίαζαν αύξηση κατά 8,3% και 8,7% αντίστοιχα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η IDC είναι επιφυλακτική όσον αφορά την πορεία του ερχόμενου τριμήνου, αλλά και των προβλέψεων για το 2009. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της IDC, τα μερίδια των τριών πρώτων στην αγορά των επεξεργαστών είναι Intel (80,8%), AMD (18,5%) και VIA (0,6%).

Eπίσης, το πρώτο desktop PC που χρησιμοποιεί chip της νέας οικογένειας της Intel Core i7 – με την κωδική ονομασία Nehalem – παρατηρήθηκε ότι διαχειρίζεται την υπολογιστική ισχύ κατά 30% με 40% ταχύτερα σε σχέση με άλλα Intel chips, σύμφωνα με δοκιμές που δημοσιεύθηκαν σε πλήθος web sites. Τα οφέλη της απόδοσης ήταν εντυπωσιακά για εργασίες όπως video encoding και rendering τρισδιάστατων εικόνων.