Δεξιά από την είσοδο της αίθουσας των κεντρικών ομιλιών του Oracle OpenWorld 2010, ανάμεσα σε δύο γιγάντιες οθόνες υψηλής ανάλυσης που αναμετέδιδαν τις παρουσιάσεις για όσους δεν μπορούσαν να βρουν μια θέση στην αίθουσα που χωρούσε παραπάνω από 3000 άτομα, ήταν τοποθετημένες οι 4 αυθεντικές στολές που εμφανίστηκαν στην ταινία Iron Man 2.

Για όσους δεν έχουν δει την ταινία, η οποία δεν διεκδικεί τον τίτλο του θαύματος της 7ης τέχνης, ο Tony Stark (Robert Downey Jr.) έχει το ρόλο ενός εκκεντρικού, πολύ πλούσιου και ιδιοφυούς φυσικού που έχει δημιουργήσει μια σούπερ εξελιγμένη στολή, η οποία τον μεταμορφώνει σε Iron Man.

O Iron Man, όπως και ο Batman δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι σούπερ ήρωες, έχουν όμως πολλά χρήματα και φυσικά την απαραίτητη ευφυΐα, για να δημιουργήσουν προηγμένη τεχνολογία που πολλαπλασιάζει τις φυσικές τους δυνάμεις. Ο Ellison δεν έχει ακόμα στην κατοχή του μια τέτοια στολή, τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε. Είναι όμως εργένης, όπως ο Iron Man, οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα, πιθανώς έχει στο γκαράζ του μια Bugatti Veyron, ζει σε ένα σπίτι που περιβάλλεται από κήπους ζεν και φέτος κέρδισε το America’s Cup με το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά σκάφος που έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στους αγώνες. Στην επιχειρηματική του ζωή, ο Ellison δεν παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Στο φετινό Open World, κάτω από την ομπρέλα του μότο «Hardware & Software work together», ο CEO και μεγαλομέτοχος της Oracle, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, παρουσίασε ένα νέο σούπερ υπολογιστικό σύστημα, το οποίο δήλωσε ότι κάνει σκόνη τον ανταγωνισμό, με το του κόστους.

Το Exalogic είναι ένας ιδανικός, σύμφωνα με τον Ellison, συνδυασμός hardware και software και για αυτό πετυχαίνει τις μέγιστες επιδόσεις. Ο νέος super server της Oracle, εκτός από ότι ξεπερνά σε επιδόσεις πολύ πιο ακριβά υπερσυστήματα, όπως το Power 795 της IBM, θα είναι ο πρώτος τυποποιημένος server. Ο Ellison ξεκαθάρισε ότι η τυποποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα έξοδα συντήρησης και υποσχέθηκε ότι με ένα μόνο αρχείο, το οποίο θα έχει δοκιμαστεί πριν από την Oracle θα γίνονται patch, όλα τα υποσυστήματα του Exalogic (central processing unit, network και storage).

Σύμφωνα με τον Ellison το παγκόσμιο IT θα γίνει με τη βοήθεια του Exalogic, περισσότερο αποδοτικό, περισσότερο αυτοματοποιημένο και λιγότερο ενεργοβόρο. Αν μάλιστα ο Exalogic συνδυαστεί με το Unbreakable Linux της Oracle και όχι με το απαρχαιωμένο και αργά εξελισσόμενο Red Hat, όπως το χαρακτήρισε ο Ellison, τότε έχει επιτευχθεί ο βέλτιστος συνδυασμός και ο ανταγωνισμός θα φάει πολύ σκόνη.

Στην ταινία Iron Man 2, ο Ellison εμφανίζεται αυτοπροσώπως να χαιρετάει τον Tony Stark, ως πρόεδρος της εταιρείας Oracle & Oracle (το σήμα της Oracle και το πρόσωπο του Ellison εμφανίζεται αρκετά περισσότερες φορές στην ταινία). Ίσως στη σκέψη του Ellison, ο Tony Stark είναι στην πραγματικότητα το alter ego του, ο CEO της Oracle είναι ο Iron Man και το νέο σύστημα Exalogic, η νέα του στολή που συνδυάζει ιδανικά hardware και software. Όμως ο Ellison δεν είναι ο μόνος «σούπερ ήρωας».

Οι ερευνητές της IBM στα εργαστήρια του Almaden, 55 μίλια νότια του San Francisco, παίζουν με τα μόρια, όπως τα μικρά παιδιά παίζουν με τα Lego. Οι νέες γενιές υπερυπολογιστών δεν θα βασίζονται στο πυρίτιο, του οποίου τα περιθώρια εξέλιξης έχουν αρχίσει ήδη να στενεύουν. Η Cisco, η οποία ένα χρόνο πριν την Oracle παρουσίασε τα δικά της ενοποιημένα υπερσυστήματα, ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά τα μυστικά του networking και ελέγχει σήμερα, το συντριπτικό ποσοστό του routing στο παγκόσμιο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του Internet.

Όσο για τον Bill Gates, ο οποίος παραμένει πρώτος στη λίστα του Forbes με περιουσία 54 δις δολάρια και μαζί με το φίλο του, το Warren Buffett, επιδίδονται σε φιλανθρωπικές επενδύσεις, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί παροπλισμένος. Το λογισμικό της Microsoft συνεχίζει να δίνει ζωή σε δισεκατομμύρια υπολογιστές και servers σε όλο τον κόσμο, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα χρήματα του Gates εκτός από την ελονοσία και το AIDS χρησιμοποιούνται και σε έρευνες υψηλής τεχνολογίας, όχι απαραίτητα στον τομέα του IT.

Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν σούπερ ήρωες. Οι δυνάμεις τους έχουν ταχθεί στο καλό της ανθρωπότητας και οδηγούν την εξέλιξή μας σε ανώτερα επίπεδα πολιτισμού και διάνοιας και ίσως και σε μια παγκόσμια ειρήνη, όπως αυτή που έχει πετύχει με τις δυνάμεις του ο Iron Man. Όσο για ορισμένες κόντρες που κάνουν που και που μεταξύ τους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανθρώπινες στιγμές, όπως για παράδειγμα μια παρτίδα μπιλιάρδο ή τένις με ένα φίλο.