Παγκόσμιες διαστάσεις τείνει να πάρει το θέμα της μήνυσης που υπέβαλε η SystemGraph σε ιδιώτη, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος από τις υπηρεσίες service που του προσέφερε η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο πελάτης είχε αγοράσει έναν iMac, που όμως ήταν ελαττωματικός αφού εμφάνιζε σκούρες σκιές στην οθόνη του. Το κατάστημα από το οποίο τον αγόρασε, τον παρέπεμψε στην SystemGraph, ως εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή προϊόντων της Apple στην Ελλάδα. Ο πελάτης μένει ικανοποιημένος από την αρχική εξυπηρέτηση και σε τρεις μέρες παραλαμβάνει τον υπολογιστή, χωρίς να πληρώσει χρήματα επισκευής, καθώς καλύπτεται από την εγγύηση.

Στη συνέχεια, όμως, συνειδητοποιεί ότι ο υπολογιστής εξακολουθεί να είναι ελαττωματικός (μάλιστα σε χειρότερη κατάσταση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος). Επιστρέφει στο σέρβις της εταιρείας, συνοδευμένος από ένα φίλο, και ζητά να γίνει αντικατάσταση του προϊόντος (σε κλίμα έντασης).

Ο υπάλληλος της εταιρείας του εξηγεί ότι, δυστυχώς, θα πρέπει να απευθυνθεί στο κατάστημα απ’ όπου αγόρασε τον υπολογιστή, διότι βάσει νόμου ο πωλητής οφείλει να αντικαταστήσει τον υπολογιστή και όχι το σέρβις της εταιρείας. Αφού προηγήθηκαν ορισμένα ακόμα επεισόδια του σήριαλ, χωρίς όμως να δοθεί οριστική λύση, ο πελάτης ενημερώνει ότι θα απευθυνθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ παράλληλα δημοσιεύει στο Διαδίκτυο ολόκληρη την εμπειρία του.

Σε λίγες μέρες ανακοινώνεται από το δικηγόρο του ιδιώτη ότι έχει μηνυθεί από την εταιρεία για συκοφάντηση, και πως ζητείται το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση. Στο άκουσμα της μήνυσης, χιλιάδες είναι οι χρήστες του Internet, από ολόκληρο τον κόσμο, που καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το αν είναι ηθική ή δίκαιη η αντίδραση και των δύο πλευρών, δημιουργώντας έναν τεράστιο διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Ιστοσελίδες παγκόσμιας εμβέλειας όπως το cnet.com έχουν κάνει αναφορά στο εν λόγω θέμα.

Η δίκη έχει οριστεί για τις 19 Ιανουαρίου και  αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντως, ο Συνήγορος του Πολίτη προσπαθεί να φέρει κοντά τις δύο πλευρές με σκοπό την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.