Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη SamKnows, ειδική στις μελέτες ευρυζωνικής απόδοσης, ξεκίνησε μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση της ευρυζωνικής απόδοσης στις χώρες μέλη της Ε.Ε. και σε τρεις ακόμα χώρες, στo πλαίσιo παροχής βοήθειας στους παρόχους υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο (ISP), στις ρυθμιστικές αρχές και στους καταναλωτές για τη βελτίωση των υπηρεσιών πρόσβασης του διαδικτύου στη γηραιά ήπειρο.

Η SamKnows αναζητά 10.000 εθελοντές στην Ευρώπη για να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη στο είδος της μελέτη ευρυζωνικής απόδοσης.

Οι εθελοντές θα λάβουν μία μικρή συσκευή (‘Whitebox’-το Λευκό κουτί), την οποία θα πρέπει να συνδέσουν στην οικιακή τους σύνδεση στο διαδίκτυο. Όταν η ευρυζωνική γραμμή δε χρησιμοποιείται, το Λευκό κουτί θα εκτελεί μία σειρά από αυτοματοποιημένες δοκιμές για να μετρήσει την ταχύτητα κα την απόδοση της σύνδεσης. Με αυτό τον τρόπο θα σχηματιστεί  πανευρωπαϊκή εικόνα της ευρυζωνικής παροχής, η οποία θα καταστήσει δυνατό το σχεδιασμό για το μέλλον και θα προσφέρει διαφάνεια στους καταναλωτές που πληρώνουν για να έχουν ευρυζωνική σύνδεση.

Για να λάβουν μέρος, οι καταναλωτές πρέπει να επισκεφτούν τη διεύθυνση www.samknows.eu, και να κάνουν αίτηση για το δωρεάν Λευκό κουτί (Whitebox) της SamKnows.