Τον οδικό χάρτη του 2018 για την ψηφιακή Αθήνα, παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Σεράφειο, θέτοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και έχοντας ως στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, αποτελεσματικότερων λύσεων και περισσότερης διαφάνειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.
«Στο Δήμο γνωρίζουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν καλύψει βασικές ανάγκες των κατοίκων, αν δεν βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους» τόνισε ο Γ. Καμίνης. «Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ο πρώτος Δήμος της χώρας πρέπει να δώσει το παράδειγμα».
Ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τις υπηρεσίες που ήδη έχει στη διάθεσή του ο δημότης και βελτιώνουν την καθημερινότητά του, όπως είναι η ηλεκτρονική υπογραφή – «είμαστε ο πρώτος Δήμος που τη χρησιμοποιεί σε όλη την αλυσίδα της διοικητικής διαδικασίας», ανέφερε ο Γ. Καμίνης – οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τους Δημότες (έχουν εφαρμοστεί από τον Ιούλιο 2017), οι ηλεκτρονικές εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου, η πλατφόρμα «Νοιάζομαι» (η λειτουργία της ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2017, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με το συντονισμό του Athens Partnership, διασυνδέοντας όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων), το InnovAthens και το Athens Digital Lab (λειτουργούν με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ σε στενή συνεργασία με την Nokia και την Cosmote αναπτύσσονται τεχνολογικές λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών), η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλούμενων (λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2017), το site του Δήμου για τον πολιτισμό (http://athensculturenet.com) που δικτυώνει τους 48 μεγαλύτερους φορείς πολιτισμού της πόλης, η ηλεκτρονική στάθμευση (έχει ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή της και ξεκινά η παραγωγική λειτουργία) και ο ψηφιακός οδηγός της πόλης (που θα εμπλουτιστεί περαιτέρω το 2018).
Ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε, επίσης, στις προτεραιότητες της ψηφιακής Αθήνας 2018, δίνοντας έμφαση στη ψηφιακή εκπαίδευση των κατοίκων και στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων, «με στόχο τουλάχιστον το 30% των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50Mbps μέχρι το τέλος του 2018».
Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για δύο ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες που οδηγούν ακόμα πιο συντονισμένα στην προσπάθεια του διοικητικού εκσυγχρονισμού: τον ορισμό του Κωνσταντίνου Χαμπίδη ως Chief Digital Officer και τη συγκρότηση Ψηφιακού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής της χώρας και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στην παρουσίαση του οδικού χάρτη για την ψηφιακή Αθήνα 2018 συμμετείχε και η Catherine Oliver επικεφαλής της ομάδας Μέσων και Ψηφιακής Στρατηγικής του οργανισμού Bloomberg Associates. Η C. Oliver μίλησε για την τεχνογνωσία που μοιράστηκε με το δήμο Αθηναίων κατά την δημιουργία του οδικού χάρτη, καθώς και τις παγκόσμιες καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από τη δημοτική αρχή.
Βασικοί πυλώνες και πηγές χρηματοδότησης
«Ο οδικός χάρτης για την ψηφιακή Αθήνα είναι μια ομαδική δουλειά που βασίζεται σε πέντε βασικούς άξονες: δίκτυα και βασικές υποδομές της πόλης, ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος, εκπαίδευση για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, συμμετοχή και αλληλεπίδραση με τους πολίτες (μέσω της οnline παρουσίας του Δήμου) και τέλος, ενθάρρυνση και ενίσχυση της καινοτομίας (μέσω των InnovAthens, ΕΑΤΑ και Athens Digital Lab)» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο CDO του Δήμου, Κωνσταντίνος Χαμπίδης. Σε ερώτηση του NetFAX για τις πηγές χρηματοδότησης του Δήμου, ο Γ. Καμίνης απάντησε ότι «ο Δήμος αντλεί πόρους από πολλές πηγές. Φέραμε πρόσφατα στην πόλη 85 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020), όπου μέσα σε αυτό προβλέπονται και κονδύλια για την ψηφιακή ανάπτυξη της πόλης. Στόχος μας είναι να μοχλεύσουμε πόρους από όπου μπορούμε από τον ιδιωτικό τομέα, από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και από ιδίους πόρους».
Αναφερόμενος στη δραστηριότητα του Ψηφιακού Συμβουλίου, ο Κ. Χαμπίδης ανέφερε ότι «έχει ανταλλαχθεί ένα μεγάλος όγκος πληροφοριών με όλα τα μέλη-επιχειρήσεις του Ψηφιακού Συμβουλίου, ο οποίος έχει αξιολογηθεί με την αρωγή της Accenture που συμβάλει στο συντονισμό των δράσεων και των ενεργειών του Ψηφιακού Συμβουλίου (ΨΣ), ενώ σύντομα θα υπάρξει μια νέα συνάντηση σε επίπεδο εργασίας με τα μέλη του ΨΣ, προκειμένου να ενσωματωθούν και οι δικές τους προτάσεις μέσα στον οδικό χάρτη». Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά ο δήμος Αθηναίων προχωράει σε διοικητικό εκσυγχρονισμό, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή του για να γίνει μία σύγχρονη ψηφιακή πόλη. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικοί φορείς, δεκάδες επιχειρήσεις, αποτελούν τον πυρήνα για τη δημιουργία νέων ιδεών που διευκολύνουν τον πολίτη και νέων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της ψηφιακής ολοκλήρωσης.