Ο Νίκος Χριστοδούλου, Group CIO της Εθνικής Τράπεζας, μίλησε στο netweek για την πρόσφατη απόκτηση της πιστοποίησης ISO 200000:1 και για τα πρακτικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.
netweek: Ως ένας από τους μόλις τρεις ελληνικούς οργανισμούς που έχουν πιστοποιηθεί κατά ISO 20000:1, ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε σε άλλους, ενδιαφερόμενους αλλά και επιφυλακτικούς;
Νίκος Χριστοδούλου: Τα περισσότερα στελέχη, είμαστε μάλλον αδιάφορα απέναντι σε σχετικές πιστοποιήσεις. Το ISO 200000:1 αντιπροσωπεύει, ωστόσο, μια πολύ σημαντική ευκαιρία. Δεδομένου ότι η Πληροφορική έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας δραματικά την πολυπλοκότητα διαχείρισής της, προκύπτει η ανάγκη για ξεκάθαρες διαδικασίες.
Οι διαδικασίες αυτές συντείνουν στη σωστή δόμηση του περίπλοκου αυτού περιβάλλοντος -ειδικά για έναν οργανισμό όπως ο δικός μας, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες Πληροφορικής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις θυγατρικές μας στα Βαλκάνια. Το ISΟ 20000:1 αποτελεί άλλωστε και κανονιστική υποχρέωση για κάποιες από τις θυγατρικές μας.
Σίγουρα, οι άνθρωποι της Πληροφορικής είμαστε πρακτικοί άνθρωποι. Επάνω στην προσπάθεια να δώσουμε γρήγορα λύση στα ζητήματα που προκύπτουν, ξεχνάμε να τυποποιήσουμε τις σχετικές διαδικασίες. Η τυποποίηση μας επιτρέπει ωστόσο να βάζουμε μια «πειθαρχία» στην Πληροφορική και, με τον τρόπο αυτό, να προλαμβάνουμε μελλοντικά λάθη.
Από τη στιγμή που μπήκαμε στη διαδικασία απόκτησης του ISO, διαπιστώσαμε ότι έχει πρακτικά οφέλη για τον οργανισμό: βοηθά στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών Πληροφορικής. Θα έλεγα ότι, από ένα μέγεθος οργανισμού ή από ένα βαθμό πολυπλοκότητας και πάνω, το ISO αναδεικνύεται σε κρίσιμο εργαλείο διαχείρισης της πολυπλοκότητας αυτής.
netweek: Ποιος ο αντίκτυπος της πιστοποίησης όσον αφορά τη λειτουργία της Διεύθυνσης ΙΤ και το κόστος της;
Νίκος Χριστοδούλου: Η καθημερινή λειτουργία γίνεται με πιο ομαλό και ελεγχόμενο τρόπο, με σημαντικό περιορισμό των λαθών. Ο CIO έχει στη διάθεσή του πιο αξιόπιστη πληροφόρηση, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει για την κατάρτιση συγκεκριμένων βελτιωτικών ενεργειών.
Η συντήρηση του ISO σίγουρα ενέχει κάποιο κόστος. Το κόστος αυτό είναι όμως σαφώς μικρότερο από τα οφέλη που επιτυγχάνονται. Η τυποποίηση, μειώνοντας τα λάθη, δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις εξοικονόμησης κόστους. Προλαμβάνει τυχόν πρόστιμα, προστατεύει την εικόνα της τράπεζας και βοηθά στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στην Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας την αξία του προτύπου στην πράξη, σκοπεύουμε να το εφαρμόσουμε και στους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας της Πληροφορικής, πέρα από τις υπηρεσίες προς τις θυγατρικές μας τράπεζες.
netweek: Ποιος ο συνολικός χρόνος που χρειάστηκε για την απόκτηση της πιστοποίησης; Ποιοι οι stakeholders του έργου;
Νίκος Χριστοδούλου: Η πιστοποίηση επιτεύχθηκε στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα των οκτώ περίπου μηνών. Το έργο ξεκίνησε με απόφαση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή, Δημήτρη Βράιλα στις αρχές στου 2011 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2011 με την πιστοποίηση από τον οίκο πιστοποίησης TUV Hellas. Ουσιαστικό ρόλο για τη γρήγορη ολοκλήρωσή του είχε και η εταιρεία Priority, ως Σύμβουλος Πιστοποίησης.
Καθοριστικός ήταν, και συνεχίζει να είναι, ο ρόλος του Παναγιώτη Τσίλη, ως Project Manager από την πλευρά της τράπεζας. Τέλος, σημαντικός παράγοντας επιτυχίας αποτέλεσε η συμμετοχή των στελεχών της Πληροφορικής στη διαδικασία και η αποδοχή, εκ μέρους τους, της αλλαγής στον καθημερινό τρόπο εργασίας τους.