Λίγες μέρες πριν την αυτοκτονία του, ο ακτιβιστής του internet, Aaron Swartz είχε εναποθέσει τις ελπίδες σε συμφωνία με τις αρχές για την δικαστική υπόθεση που εκκρεμούσε εναντίον του εδώ και δύο χρόνια.

Κατηγορούνταν για την είσοδο στο MIT και το download 5 περίπου εκατ. άρθρων από ακαδημαϊκή βάση δεδομένων, που υπό κανονικές συνθήκες χρεώνει το χρήστη. Η εισαγγελία όμως διαφώνησε και τον απείλησε με ποινή φυλάκισης ακόμη και 30 ετών. Σύμφωνα με επιστολή των συγγενών και συνεργατών του Swartz, οι αποφάσεις του ΜΙΤ και των εισαγγελικών αρχών διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον θάνατό του.

Η επιστολή αναφέρεται στη στάση που τήρησε το γραφείο του εισαγγελέα και η διοίκηση του πανεπιστημίου από το 2010, όταν ο Swartz παραβίασε το δίκτυο του MIT και της JSTOR, κάτι που οδήγησε στη σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη, αντιμετωπίζοντας ποινή που θα μπορούσε να φτάσει σε φυλάκιση 30 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που οι εισαγγελικές αρχές ακολουθούσαν μια τόσο σκληρή γραμμή ήταν ότι ήθελαν η περίπτωση αυτή να λειτουργήσει παραδειγματικά.

Το ΜΙΤ ανακοίνωσε ήδη ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το πώς διαχειρίστηκε το θέμα από το 2010 μέχρι και σήμερα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση αυτή από το MIT, η ομάδα Anonymous παραβίασε δύο site του πανεπιστημίου ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια κρούσματα, καθώς και την αναμόρφωση του νόμου όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.