Πρόθεση του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, είναι να κάνει την πόλη «πολύ έξυπνη» και στο πλαίσιο έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από τεχνολογικά projects.

Ανάμεσα σε αυτά το live streaming των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η Ηλεκτρονική Διαβούλευση, δύο έργα που υλοποιήθηκαν τέλη του 2016, δίνοντας στη δημότες τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Σε αυτό το σκεπτικό κινείται και η εφαρμογή Citify app, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργίες, επιτρέποντας στους Δημότες να ενημερώνουν το Δήμο για ζητήματα που τους απασχολούν.

Αρχές του 2017 o Δήμος υλοποίησε, σε συνεργασία με την Telesto, ένα σύστημα τηλεματικής και διαχείρισης για όλα τα οχήματά του, το οποίο οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του, μέσω της αποτελεσματικής και οικονομικής οργάνωσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του στόλου της καθαριότητας. Παράλληλα, ο Δήμος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, στη διαδικασία μελέτης για την εγκατάσταση πινακίδων ηλεκτρονικής ενημέρωσης στις στάσεις των δημοτικών λεωφορείων – το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη του ’17 με αρχές του ’18.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την GET (Geospatila Enabling Technologies), έχει εγκατασταθεί υποδομή γεωχωρικών πληροφοριών, ενώ έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές δικτυακών υπηρεσιών γεωχωρικών δεδομένων που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα, δημιουργώντας το interface για μια Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (INSPIRE, SDI). Πρόκειται για μια υπηρεσία που χρησιμοποιούν ήδη πολύ οι δημότες, η οποία αφήνει πολλά περιθώρια μεγαλύτερης αξιοποίησής της στο μέλλον.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε μέσα στο 2017 από την iteam technology solutions αφορά την κάρτα δημότη (loyalty card με chip και φωτογραφία). Οι κάτοχοι της κάρτας απολαμβάνουν εκπτώσεις σε προγράμματα του δήμου και σε συμβεβλημένα καταστήματα, ενώ μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά έγγραφα και πιστοποιητικά (αναγνωρίζονται από το Δήμο, όχι όμως από άλλες υπηρεσίες, ένα θέμα που αναμένεται να διευθετηθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση).

Ο Δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω την κάρτα στο μέλλον, για παράδειγμα, με την αποστολή ειδοποιήσεων στο κινητό από τα καταστήματα της περιοχής που περνά ο κάτοχός της και με την ενημέρωση του Δημότη για τις οικονομικές εκκρεμότητες του με το Δήμο. Ένα μεγάλο έργο που ξεκίνησε από το 2016 και αναμένεται να απασχολήσει το Δήμο έως και το 2018 είναι το δίκτυο WiFi. Έχει ολοκληρωθεί ήδη η ενοποίηση των δικτύων WiFi Παπάγου και Χολαργού, ενώ τώρα εξετάζεται η επέκτασή τους – σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί σχετική προκήρυξη.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα projects περιλαμβάνονται: μια εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά και επιτρέπει στους ληξίαρχους να ελέγχουν την εγκυρότητα των αδειών γάμου, η εγκατάσταση από την TopVision ηλεκτρονικών πινακίδων ενημέρωσης για διάφορα θέματα που αφορούν τους πολίτες (έχουν τοποθετηθεί ήδη τρεις σε κομβικά σημεία, ενώ θα τοποθετηθούν άλλες 4 μέχρι το τέλος του έτους), η εφαρμογή Festival Papagou Cholargou App (η ανάπτυξή της έγινε από την iteam technology solutions) και μια εφαρμογή διαχείρισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ένα project που τρέχει αυτήν την περίοδο σε συνεργασία με την IntelliSoft. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού θα κάνει αρκετά πράγματα και για το GDPR στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει προκήρυξη θέσεως για την πρόσληψη DPO.