Η τεχνολογία ως καταλύτης των καθημερινών δραστηριοτήτων βρίσκει εφαρμογή και στο Ελληνικό Φαρμακείο. Οι αλλαγές είναι πολλές και τα φαρμακεία μέλη της εταιρείας Active Health περνάνε σε ένα άλλο επίπεδο επικοινωνίας. Ωστόσο οι προκλήσεις που η Πληροφορική καλείται να αντιμετωπίσει αφορούν και το παρόν και το μέλλον.

Η επιστήμη της Πληροφορικής, έχοντας μπει για τα καλά στη ζωή μας, εξελίσσεται διαρκώς και καλείται να δώσει λύσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο τομέας του φαρμακείου. Παράλληλα με τις εφαρμογές της Πληροφορικής στην έρευνα της φαρμακευτικής, εδώ και αρκετά χρόνια, η Πληροφορική «έδωσε εξετάσεις» με καλά αποτελέσματα στη δημιουργία εμπορικής εφαρμογής για τα σημεία λιανικής πώλησης (φαρμακεία).

Σήμερα υπάρχουν δίκτυα παροχής υπηρεσιών φαρμακείων που, από την αρχή της δεκαετίας που διανύουμε, παρέχουν υπηρεσίες στα φαρμακεία-μέλη τους. Στο εξωτερικό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετά νωρίτερα (π.χ. Boots στην Αγγλία). Έτσι, θα εξετάσουμε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο Ελληνικό φαρμακείο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, και τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Ενδοεταιρικές δραστηριότητες
Ως υπεύθυνος του τμήματος Μηχανογράφησης της Active Health, η οποία αποτελεί το πρώτο δίκτυο φαρμακείων που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε τις υπάρχουσες ιδιάζουσες καταστάσεις του κλάδου στο κομμάτι της μηχανογράφησης. Η Active Health παρέχοντας ένα σύνολο υπηρεσιών που περιλαμβάνει ενέργειες marketing, χωροθέτησης (merchandising), εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες leader της αγοράς του φαρμακείου, το τμήμα Μηχανογράφησης καλείται καθημερινά να εγγυηθεί την ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία των ενδοεταιρικών συστημάτων και προγραμμάτων της εταιρείας.

Αυτό όμως, αν και δεν είναι πάντα εύκολο κυρίως λόγω θεμάτων ασφαλείας δικτύων, πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πέρα από αυτό, το τμήμα IT πρέπει να υποστηρίζει αποτελεσματικά και να ανακαλύπτει συνεχώς καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις που αφορούν στη βελτίωση και την ανάπτυξη της μηχανογράφησης των φαρμακείων μελών του δικτύου.

Παρουσία στο Internet
Η ανάγκη για προβολή, ενημέρωση και επικοινωνία οδήγησε την Active Health στην δημιουργία του δικού της ιστοχώρου/website. Στον ιστοχώρο, τα φαρμακεία μέλη της εταιρείας μπορούν να ενημερώνονται και να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα που αφορούν τον κλάδο τους αλλά και τις εξελίξεις στις υπηρεσίες που τους παρέχει η Active Health.

Στο πλαίσιο βέβαια της ευρύτερης ενημέρωσης, ο ιστοχώρος περιέχει και χρήσιμα άρθρα υγείας όπου μπορεί οποιοσδήποτε να διαβάσει και να ενημερωθεί έγκυρα από ιατρούς και φαρμακοποιούς για θέματα που τον αφορούν. Επίσης μπορεί να βρει και πολλά χρήσιμα links.

IT και Pharmacy Management
Στη σύγχρονη εποχή, ο φαρμακοποιός καλείται να ανταποκριθεί σε έναν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, αυτόν του manager. Με τη δημιουργία δύο καινοτόμων προγραμμάτων – εργαλείων για το φαρμακοποιό, το τμήμα IT της εταιρείας τον βοηθάει να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο. Εισάγοντας στα προγράμματα αυτά στοιχεία εσόδων και εξόδων του φαρμακείου του, αποκτά μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του και έχει τη δυνατότητα για πλήρη εμπορική και οικονομική διαχείριση της επιχείρησης του.

Νέες Προκλήσεις
Η πρόκληση με την οποία είμαστε σήμερα αντιμέτωποι είναι η δημιουργία ενιαίου προγράμματος μηχανογράφησης για τα φαρμακεία μέλη του δικτύου. Αυτό θα φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για το φαρμακείο. Η πλατφόρμα που θα στηριχθεί το πρόγραμμα μηχανογράφησης θα είναι σε SQL, κατάλληλο για επεξεργασία βάσεων δεδομένων. O στόχος μας είναι να έχουμε άριστη ροή πληροφοριών Sell in και Sell out προς την εταιρεία, συνδυάζοντας παράλληλα την ευκολία στην χρήση -δεδομένου του όγκου δουλειάς του φαρμακείου- και την πληθώρα χρήσιμων αναφορών προς το φαρμακοποιό.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ο ρόλος της Πληροφορικής στην σύγχρονη επιχείρηση του φαρμακείου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα, ευχρηστία, αποδοτικότητα, ευελιξία και φυσικά ασφάλεια.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου…
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα λίγο διαφορετικό θέμα που έχει να κάνει με κάποιους προβληματισμούς που είχα θέσει σε προηγουμένη εργασιακή εμπειρία μου ως καθηγητής σε μαθητές.

Είναι αναμφίβολο ότι η τεχνολογία μας βοηθάει σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι υπάρχει για να μας υπηρετεί και ότι δεν συμβαίνει το αντίστροφο;

Είναι όντως απαραίτητο να μπορώ να έχω πρόσβαση στο Internet και να λαμβάνω και να στέλνω e-mail κατά τη διάρκεια της διαδρομής μου με πλοίο ή τρένο αντί να απολαύσω την διαδρομή;

Ο χρόνος που θα κερδίσω κάνοντας πιο γρήγορα τη δουλειά μου μέσω του υπολογιστή, θα μου αποφέρει ένα διάστημα χαλάρωσης ή θα χρησιμοποιηθεί για ακόμη περισσότερη δουλειά;

Νομίζω ότι όλοι τα σκεφτόμαστε κάποτε αυτά που κατοικούν στο πίσω μέρος του μυαλού μας.