Τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδέσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου ή ακόμη και την e-mail διεύθυνσή τους με τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού σε μια προσπάθεια να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιμέρους επιπλοκές που σχετίζονται με τις μεταφορές πληρωμών, σχεδιάζει να παρέχει σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, η τελευταία επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους καταναλωτές να μεταφέρουν χρήματα με την χρήση του τηλεφωνικού τους αριθμού ή του email αντί για έναν πολύπλοκο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Μάλιστα, η ΕΚΤ πρόσφατα δημιούργησε μια συντονιστική επιτροπή σε συνεργασία με κορυφαία Ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού το σχέδιο, ενώ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο αναφορικά με την έναρξη της εφαρμογής του.

Όσο για τα κύρια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την υλοποίηση του σχεδίου της ΕΚΤ, δεν είναι άλλα από νομικής χροιάς και όχι τεχνικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αντίστοιχοι τρόποι πληρωμής ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την πλευρά εταιρειών, όπως λ.χ. την Google. Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου έτους η Google εισήγαγε στις Η.Π.Α. τη δυνατότητα να επιτρέπεται σε χρήστες Android smartphone να στέλνουν χρήματα μέσω γραπτού μηνύματος σε κάποια από τις Google επαφές τους.