Ο Πέτρος Θεοδωράκης, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΔΕΣΦΑ, αναλύει στο netweek τις ιδιαίτερες ανάγκες επικοινωνίας και συνεργασίας μιας δικτυακής εταιρείας, και εξηγεί πώς ο ΔΕΣΦΑ αντιμετώπισε αυτές τις ανάγκες με την υλοποίηση του Lync Server της Microsoft.

NetWeek: Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΔΕΣΦΑ, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια εταιρεία με σταθμούς εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην επικοινωνία και τη συνεργασία;

Πέτρος Θεοδωράκης: Η εταιρεία μας, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, διαχειρίζεται το δίκτυο κορμού φυσικού αερίου, μέσω του οποίου γίνεται η εισαγωγή και μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς και η παράδοσή του σε σημεία εξόδου. Ο ΔΕΣΦΑ είναι, λοιπόν, μια μεταφορική εταιρεία που μεταφέρει αέριο για λογαριασμό τρίτων, των χονδρεμπόρων. Ο ΔΕΣΦΑ είναι κάτοχος της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, καθώς και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα Μεγάρων.

Οπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα δίκτυο το οποίο είναι και κατανεμημένο σε ολόκληρη τη χώρα – όπως φαίνεται και στο χάρτη. Από το ξεκίνημα της εταιρείας είχαμε πάρει τη στρατηγική απόφαση παράλληλα με την κατασκευή του αγωγού να εγκαθιστούμε και καλώδια οπτικών ινών – μια στρατηγική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι επικοινωνίες μας «πατάνε» σε μία ευρυζωνική βάση.

Μάλιστα, επειδή έχουμε ξεκινήσει αυτή τη στρατηγική από το 1996, και έχουν περάσει από τότε 15 χρόνια, είμαστε σε φάση τώρα να αντικαταστήσουμε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που είχαμε εγκαταστήσει τότε για να φωτίζει την οπτική ίνα με καινούργιο εξοπλισμό, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα.

Σήμερα έχουμε ευρυζωνικότητα 34Mbps και σχεδιάζουμε να πάμε στα 10 Gbps, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε και στις ανάγκες της επόμενης 15ετίας που εν πολλοίς είναι μη πλήρως προβλέψιμες. Οι ανάγκες που έχουμε να καλύψουμε είναι να επικοινωνούν τα στελέχη μας και να έχουμε και παρουσία με ευρυζωνικότητα σε όλους τους σταθμούς φυσικού αερίου. Σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου, πρέπει η εταιρεία να είναι σε θέση να δίνει δεδομένα προς την απελευθερωμένη αγορά, προς τους χρήστες του συστήματος, που είναι οι χονδρέμποροι φυσικού αερίου.

Και αυτό είναι απαίτηση της ρυθμιστικής νομοθεσίας, στην οποία για να ανταποκριθούμε πρέπει να διαθέτουμε την απαραίτητη υποδομή. Επίσης μέσω του υψηλού επιπέδου των επικοινωνιών, υποστηρίζεται η ασφαλής λειτουργία του συστήματος κάτω από όλες τις συνθήκες, είτε κανονικές είτε έκτακτες.

NetWeek: Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να επενδύσετε σε τεχνολογία videoconferencing και συγκεκριμένα στο Lync server της Microsoft;

Πέτρος Θεοδωράκης: Η εταιρεία έχει 6 επανδρωμένες εγκαταστάσεις, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και 5 κέντρα λειτουργίας και συντήρησης, όπου υπάρχουν τοπικά δίκτυα υπολογιστών που συνδέονται μέσω των οπτικών ινών σε ένα wide-area network και με τα κεντρικά μας γραφεία – και όλοι αυτοί πρέπει να επικοινωνούν. Υπάρχει ανάγκη μετακινήσεων των ανθρώπων μεταξύ των επανδρωμένων εγκαταστάσεων και των κεντρικών γραφείων για λόγους συσκέψεων. Εκεί λοιπόν είδαμε ότι έχουμε μία ευκαιρία να μειώσουμε σημαντικά λειτουργικά κόστη, αξιοποιώντας την τεχνολογία του video conference.

Γιατί με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζονται να γίνονται όλες οι μετακινήσεις που θεωρούνταν απαραίτητες μέχρι σήμερα, και επομένως θα έχουμε εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, ήδη από το καλοκαίρι του 2010, με τη βοήθεια της Microsoft, στήσαμε τον Office Communications Server (OCS), όπως λεγόταν τότε, στα γραφεία μας και μοιράσαμε πιλοτικά κάποιες κάμερες για να δούμε αν η υποδομή μας το αντέχει. Μείναμε ευχαριστημένοι από αυτή την πιλοτική εφαρμογή και προχωρήσαμε σε εγκατάσταση 70 καμερών σε στελέχη μας, φτάνοντας με αυτό τον τρόπο στο Δεκέμβριο του 2010 όταν η Microsoft ανακοίνωσε το καινούργιο, διάδοχο, προϊόν, το Lync Server.

Πειστήκαμε γρήγορα ότι είναι ένα ώριμο προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες και ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες που το εφάρμοσαν στην Ελλάδα. Ηταν ένα γρήγορο έργο, χαμηλού κόστους, και με γρήγορη απόσβεση της επένδυσης. Πλέον έχουμε ένα Lync Server για να εξυπηρετούμε το εσωτερικό της εταιρείας, ένα Edge Lync Server για να εξυπηρετούμε επικοινωνίες με remote χρήστες, δικούς μας αλλά και με τρίτους συνεργάτες που τους προσκαλούμε σε τηλεδιασκέψεις, ενώ παράλληλα επεκτείναμε τη χρήση του telepresence σε όλους τους χρήστες της εταιρείας. Εδώ κάναμε το εξής: videoconferencing δεν είναι λογικό να έχουν, τουλάχιστον προς το παρόν, όλοι.

Αλλά μπορούν όλοι, μέσω του telepresence, να χρησιμοποιούν το Instant Messaging. Αυτό σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα δελεαστικό για τους νεαρότερους εργαζόμενους της εταιρείας, και επιβεβαιωθήκαμε. Χωρίς εκπαίδευση το ανακάλυψαν και το αγκάλιασαν, καθώς οι περισσότεροι ήταν ήδη εξοικειωμένοι, με αντίστοιχες εφαρμογές των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Ετσι, λοιπόν, σήμερα, έχουμε telepresence και instant messaging για όλους τους 450 χρήστες της εταιρείας και videoconferencing για 70 χρήστες με πρόβλεψη για 110 περίπου.


NetWeek: Γιατί η επιλογή σας ήταν ο Lync Server της Microsoft; Ποια τα χαρακτηριστικά της λύσης που την καθιστά κατάλληλη για τις ανάγκες σας;

Πέτρος Θεοδωράκης: Η συγκεκριμένη λύση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι παρέχει δυνατότητα videoconferencing σε οποιονδήποτε χρήστη μέσα σε ένα intranet, σε ένα εταιρικό δίκτυο υπολογιστών, και όχι μόνο videoconferencing μέσω αιθουσών συσκέψεων. Επίσης έχει τη δυνατότητα του telepresence και του instant messaging για όλους -που δεν υπάρχει σε άλλες τεχνολογίες.

Ενα πολύ βασικό, επίσης, πλεονέκτημα, είναι το κόστος. Πρόκειται για μία οικονομική λύση, με πολλές δυνατότητες, και σημαντικό ROI, το οποίο εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει και το ΔΣ μιας εταιρείας. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι, στην τελευταία έκδοσή του, η Microsoft έλυσε το τεχνικό πρόβλημα της υψηλής ανάλυσης στο videoconferencing, που στην προηγούμενη έκδοση δεν υπήρχε. Στο videoconferencing δεν είναι αποδεκτή η κακή ποιότητα εικόνας του συνομιλητή σου.

Η υψηλή ανάλυση είναι απαιτούμενο στο videoconferencing και θέλω να το τονίσω αυτό, για αυτό επιμένω και στη χρήση καμερών υψηλής ανάλυσης.

NetWeek: Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίσατε ως εταιρεία, εκτός από την διευκόλυνση στην επικοινωνία;

Πέτρος Θεοδωράκης: Η τεχνολογία videoconferencing επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων από δύο άτομα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι από τα γραφεία τους, προκειμένου να συσκεφτούν. Και όταν ο ένας είναι στην Αθήνα, ο άλλος στην Ελευσίνα και ο άλλος στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία γλυτώνει τα λειτουργικά αυτά έξοδα: εκτός έδρας, τροφεία, μετακινήσεις, έξοδα φιλοξενίας και διαβίωσης. Αλλά, το κυριότερο, γλυτώνει την σπατάλη του χρόνου των ανθρώπων – που είναι ο κυριότερος πόρος.

Microsoft® Lync™ Server
Σήμερα στις επιχειρήσεις, o τρόπος συνεργασίας μεταξύ των στελεχών συνεχώς μεταβάλλεται. Χρειάζεται να επικοινωνούν από απομεμακρυσμένα σημεία και χρειάζονται εργαλεία παραγωγικότητας που τους επιτρέπουν να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο από σχεδόν οπουδήποτε, με ασφαλή και χαμηλού κόστους υποδομή.

Ο Lync Server φέρνει μια νέα εποχή για την επικοινωνία στις επιχειρήσεις. Αναβαθμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη μιας επιχείρησης επικοινωνούν μεταξύ τους, οποτεδήποτε και από οποιοδήποτε σημείο και να βρίσκονται, μέσω του προσωπικού υπολογιστή, του τηλεφώνου και του browser. Προσφέρει δυνατότητες online συναντήσεων (Audio, Video Web Conferencing δυνατότητες αποστολής άμεσων μηνυμάτων (Instant Messaging), δυνατότητες επισκόπησης της διαθεσιμότητας ενός ατόμου (Presence), κοινής χρήσης των εφαρμογών και της επιφάνειας εργασίας, αλλά και δυνατότητες τηλεφωνίας (Entperprise Voice), που επιτρέπουν την πλήρη αντικατάσταση του παραδοσιακού τηλεφωνικού κέντρου.

Παράλληλα, ο νέος Microsoft® Lync™ Server 2010 συνεργάζεται πλήρως με τις δημοφιλείς εφαρμογές της Microsoft, όπως το Office, τον Sharepoint Server και τoν Exchange Server, εξασφαλίζοντας ένα οικείο περιβάλλον εργασίας για τους εργαζομένους, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω αυτών με πολύ απλό και εύχρηστο τρόπο.

Η ευχρηστία της νέας πλατφόρμας διευκολύνει την ταχεία αποδοχή και υιοθέτηση από τον τελικό χρήστη.  Απτά πλεονεκτήματα και οφέλη Οι δυνατότητες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις επιχειρήσεις, γιατί εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ευελιξία και ευχρηστία στην επιχειρηματική τους επικοινωνία, αλλά και σημαντική μείωση στα λειτουργικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με case studies πελατών, ο Microsoft® Lync™ Server 2010 παρέχει τη δυνατότητα οι πελάτες να μειώσουν το συνολικό κόστος κτήσης στην επιχειρηματική επικοινωνία κατά 39%. Η μείωση του κόστους σχετίζεται με κόστη υποδομής και λειτουργική συγκέντρωση, τηλεφωνικά κόστη, κόστη στην κτηριακή υποδομή, καθώς επίσης και με κόστη που αφορούν συσκευές, HW, SW, υποδομές δικτύων, κόστη υλοποίησης και υποστήριξης.

Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που παρέχει η λύση, οι δυνατότητες encryption και archiving στις επικοινωνίες καταγραφής κλήσεων, βοηθούν στο να παραμένουμε συμβατοί με τις απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πλήρη έλεγχο των ευαίσθητων δεδομένων, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα μεταδίδονταν μέσω δημόσιων τηλεφωνικών δικτύων και μέσω λύσεων για online συναντήσεις τρίτων κατασκευαστών.

Με τον Lync Server μπορούμε να συνδεθούμε με άλλα δίκτυα μέσω federation services, με δημόσια δίκτυα άμεσων μηνυμάτων, όπως Windows Live™, AOL, Yahoo! και άλλα, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τα εταιρικά στοιχεία ταυτότητας για να συνδεθούν με πελάτες και συνεργάτες. Ο Lync Server συνεργάζεται με άλλες high-end conferencing λύσεις, μπορεί να διασυνδεθεί με υπάρχοντα PBX συστήματα μέσω SIP ή gateways και πιστοποιημένους third-party SIP Providers.

Νέα και βελτιωμένα APIs επιτρέπουν στους developers να ενσωματώνουν λειτουργικότητα του Lync σε εφαρμογές Microsoft Windows® και Microsoft Silverlight®.  Ετσι, δημιουργούνται πολύ καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον, μιας και οι εργαζόμενοι μπορούν μέσα από τηλε-εργασία να μειώσουν το χρόνο οδήγησης ή τα ταξίδια.

Στη MS χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες ήδη από τις πρώτες εκδόσεις τους. Διενεργούνται περίπου 100.000 online συναντήσεις το μήνα. Εχουμε υπολογίσει ότι οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να ταξιδεύουν περίπου 100 εκατομμύρια μίλια το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 17.000 τόνους CO2 ετησίως. H MS έχει επενδύσει συστηματικά τα τελευταία 5-6 χρόνια για να προσφέρει αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία επικοινωνίας και συνεργασίας. Η Gartner στα magic quadrants τοποθετεί τη Microsoft στους leaders σε ότι αφορά τον τομέα των Ενοποιημένων επικοινωνιών ήδη από την προηγούμενη έκδοση του Office Communication Server.

Περισσότερες πληροφορίες στο: lync.microsoft.com.