Στις 15 Φεβρουαρίου ο οργανισμός GSMA, οι εταιρείες Samsung Electronics Co. Ltd., Telefόnica, και Visa, μαζί με τις Giesecke & Devrient, Ingenico, ITN International και La Caixa, παρουσίασαν τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου στο Διεθνές Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας που φέτος πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

Οι εταιρείες γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα της πολύμηνης συνεργασίας τους και για πρώτη φορά παρουσίασαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου βασισμένο στην τεχνολογία NFC που είναι ενσωματωμένη στην κάρτα SIM. Οι συμμετέχουσες εταιρείες παρείχαν περισσότερες από 400 συσκευές συμβατές με την τεχνολογία NFC στους VIP καλεσμένους τους για να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας Star NFC της εταιρίας Samsung περιλαμβάνουν κάρτες SIM της εταιρίας Telefόnica SIM τεχνολογίας O2, οι οποίες διαθέτουν πίστωση ύψους 60 ευρώ, καθώς και την εφαρμογή πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου της εταιρίας La Caixa.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες συσκευές για να αγοράσουν τρόφιμα ή ποτά αξίας μέχρι και 75 ευρώ σε περισσότερα από 30 εμπορικά καταστήματα σε όλο το Συνέδριο. Επιλεγμένοι κάτοχοι της Πλατινένιας ή της Χρυσής άδειας εισόδου στο Συνέδριο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και τους δόθηκε η συσκευή, η οποία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο περίπτερο του οργανισμού GSMA, καθώς και σε επιλεγμένα περίπτερα συνεργατών προκειμένου να δοκιμάσουν άλλες εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών.

Οι συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα και ποτά, κρατώντας απλά τις συσκευές Samsung NFC μπροστά από το τερματικό ανέπαφων συναλλαγών για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Για αγορές άνω των 10 ευρώ χρειαζόταν η εισαγωγή κωδικού που πληκτρολογούσε ο κάτοχος στη συσκευή του πριν την τοποθετήσει μπροστά από το τερματικό. Οι συναλλαγές εγκρίνονταν αυτόματα, χρησιμοποιώντας χρήματα που υπήρχαν σε λογαριασμό La Caixa Visa.