Η Τεχνόπολις Α.Ε. είναι ένας δύσκολος κριτής για την αξία μιας τεχνολογίας. Ο Τρύφων Ν. Σωτηρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μας περιγράφει πώς ο «νεωτερισμός» του μοντέλου SaaS αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή.
Η Πληροφορική έχει πολλές φορές υποσχεθεί και εξαγγείλει αλλαγές στον τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες έμειναν περισσότερο «επίσημες παρουσιάσεις», παρά πραγματικές επιλογές, που κάθε καινούργια εξαγγελία πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα εγκράτεια.
Η τεχνολογία του «cloud computing» υπήρχε «στα χαρτιά» αρκετό καιρό προτού επικρατήσει σαν διαθέσιμη προσέγγιση ανάπτυξης τεχνολογικής υποδομής. Το ίδιο και η χρήση λογισμικού που θα είναι εγκατεστημένο σε κάποιο σημείο και οι εταιρείες-χρήστες θα χρησιμοποιούν «σαν υπηρεσία» – δηλαδή όποτε το έχουν ανάγκη και σε ότι ποσότητα απαιτούν οι συνθήκες κάθε φορά.
Ο όρος των Application Service Providers (ASPs) εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας, αλλά μόλις στα μέσα αυτής εμφανίστηκαν εταιρείες που παρείχαν το λογισμικό τους, όχι με βάση συγκεκριμένες και προαγορασμένες άδειες χρήσης, αλλά με την ευελιξία της κάθε εταιρείας να χρησιμοποιεί τα τμήματα μιας ευρύτερης εφαρμογής -όπως ένα ολοκληρωμένο ERP- που κάθε φορά απαιτεί, με όσους χρήστες της είναι απαραίτητοι κάθε στιγμή.
Το δίλημμα ανάμεσα σε on premise και SaaS μοντέλο
Οταν στην Τεχνόπολις Α.Ε. αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με νέο ERP, ήταν λογικό πως ήρθαμε μπροστά στο δίλημμα: Κανονικές άδειες, εγκατάσταση σε δικό μας server, δική μας φροντίδα και συνεχείς αναβαθμίσεις, και λοιπή ενασχόληση ή SaaS συνεργασία οπότε το μόνο που μας απασχολεί είναι αν έχουμε πρόσβαση στα προγράμματα που (κάθε φορά) θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε;
Ακολουθήσαμε το δρόμο του «νεωτερισμού», συνεργαστήκαμε με τη SoftOne και προχωρήσαμε στη δεύτερη επιλογή. Σε λίγο διάστημα η επιλογή μας είχε επιβραβευτεί. Με συγκεκριμένο κόστος για κάθε χρονική περίοδο που αντιστοιχούσε στο κόστος της «υπηρεσίας», χωρίς ενασχόληση με συστημικά ή άλλα θέματα λειτουργίας, η Τεχνόπολις Α.Ε. είχε αποκτήσει ένα εντελώς νέο ERP, αξιοποιούσε όλες τις δυνατότητες του λογισμικού που της ήταν απαραίτητες και άφηνε στην SoftOne τις υπόλοιπες υποχρεώσεις όπως αναβαθμίσεις, νέες εκδόσεις, θέματα ανταπόκρισης συστημάτων, κ.λπ.
Η υπηρεσία πρέπει να φτάνει στην εταιρεία
Με τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το SaaS μοντέλο δεν είναι «υπόσχεση» αλλά πραγματικότητα. Το μόνο που πρέπει μια εταιρία – χρήστης αυτού του μοντέλου να προσέξει είναι η συνδεσιμότητα που απαιτείται ώστε η υπηρεσία να «φτάνει» στα γραφεία της χωρίς πρόβλημα και η ποιότητα του λογισμικού που θα χρησιμοποιεί, το οποίο πρέπει να είναι σχεδιασμένο και αναπτυγμένο έτσι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί σαν «υπηρεσία». Εχοντας φροντίσει και για τα δύο, μετά από δύο χρόνια συνεργασίας, διαπιστώνουμε πως έχουμε αναπτύξει μια σημαντική συνεργασία με οφέλη και για τις δύο πλευρές.