Η EMC Corporation σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» , διενεργούν διαγωνισμό για τη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

NetWeek: Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ και ποιοι οι στόχοι του;

Γιώργος Μαυράκης: To πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ – The EMC Information Heritage Initiative in Greece» είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιείται στην Ελλάδα με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Η ΕΜC σε συνεργασία με το Iδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον κορυφαίο φορέα στην Ελλάδα που αναπτύσσει προγράμματα με στόχο τη διατήρηση, διάδοση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της Ιστορίας και με την πολύτιμη συμβολή των Alpha Bank, Cisco και Uni Systems, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε έργα που αποδεικνύουν πως η τεχνολογία στέκεται αρωγός στη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. H EMC έχει υλοποιήσει και στο παρελθόν εταιρικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα «The Heritage Trust Program» & «The Information Heritage Initiative».

Η πρωτοβουλία της EMC εδώ στην Ελλάδα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτά τα προγράμματα και προέκυψε από τη θεμελιώδη αναγνώριση ότι το παρελθόν αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος. Με το πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», έχουμε σκοπό την αναγνώριση και ανάδειξη προγραμμάτων που, αξιοποιώντας την τεχνολογία, προάγουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας, βελτιστοποιώντας τους τρόπους παρουσίασης, πρόσβασης και επικοινωνίας της με τους πολίτες.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με την οποία θα συνεργαστεί η EMC για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

NetWeek: Η κατάθεση προτάσεων ήταν μια ανοιχτή διαδικασία. Σε ποιους απευθύνεται και πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα ανταπόκριση;

Γιώργος Μαυράκης: Η κατάθεση των προτάσεων είναι πράγματι μια ανοιχτή διαδικασία και απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν σχεδιάσει και θέλουν να υλοποιήσουν προγράμματα προώθησης, διατήρησης ή ανάδειξης πολιτιστικών έργων με τη χρήση τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η υποβολή των προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου 2010 και ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου 2010.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από μία ειδική επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο 2010 και η πρόταση που θα διακριθεί θα βραβευθεί με το ποσό των 20.000 ευρώ σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει τον Ιούνιο 2010.

NetWeek: Ποιοι είναι οι συνεργαζόμενοι φορείς στο πρόγραμμα;

Γιώργος Μαυράκης: Το πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» υλοποιείται με τη σημαντική υποστήριξη των εταιρειών Alpha Bank, Cisco και Uni Systems. Για την ΕΜC είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αυτή η ενέργεια υποστηρίζεται από τους συνεργάτες μας δηλώνοντας έμπρακτα ότι ακρογωνιαίος λίθος κάθε πετυχημένης συνεργασίας είναι  οι αγαστές σχέσεις και οι κοινές αντιλήψεις πάνω σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συμμετοχής σε καινοτόμες δράσεις.

NetWeek: Γιατί πήρατε την πρωτοβουλία να γίνει για πρώτη φορά το πρόγραμμα στην Ελλάδα;

Γιώργος Μαυράκης: Στην EMC πάντα πιστεύουμε και προσπαθούμε να προσδώσουμε αξία για το παρόν και το μέλλον στις επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαφύλαξη όλων των πολύτιμων στοιχείων του παρελθόντος, δημιουργώντας και παρέχοντας κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές και λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία και υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στην Ελλάδα, τη χώρα που κατά γενική ομολογία δημιούργησε τη βάση για την ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού, αποτελεί φυσική επιλογή και έμπρακτη απόδειξη του πώς ζωντανεύουμε και προστατεύουμε τα επιτεύγματα του παρελθόντος παντρεύοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο.