Η Κομισιόν τιμώρησε την Google για τη στρατηγική που ακολουθεί στις αναζητήσεις shopping, επιβάλλοντας της το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ.

«Η Google καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στις μηχανές αναζητήσεις» ανέφερε η αρμόδια επίτροπος Margrethe Vestager την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η αμερικανική εταιρεία «τοποθετεί ψηλότερα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, υποβαθμίζοντας τις σχετικές υπηρεσίες του ανταγωνισμού». Το πρόστιμο είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο που είχε «ρίξει» το 2009 η Κομισιόν στην Intel, πάλι λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η ΕΕ δίνει περιθώριο 90 ημερών στην Google να διακόψει αυτή την τακτική – σε διαφορετική περίπτωση η τελευταία θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμο έως και 5% του μέσου παγκόσμιου ημερησίου τζίρου της μητρικής της Alphabet. Η πρώτη αντίδραση της Google ήταν να απαντήσει ότι διαφωνεί με την απόφαση της Google κι ότι εξετάζει την υποβολή έφεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση – είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση της Intel δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει.