Την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 2.000.000 ευρώ στον ΟΤΕ αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, ως αποτέλεσμα ακροαματικής διαδικασίας, κατόπιν διαπίστωσης παραβιάσεων της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και συγκεκριμένα, μη παροχής στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι η ΕΕΤΤ είχε καλέσει με επιστολή της τον ΟΤΕ να της παράσχει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, στο πλαίσιο του κοστολογικού ελέγχου έτους 2008 και του ελέγχου εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού, ιδίως του ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου τιμών για τη φωνητική τηλεφωνία. Για την επιβολή του προστίμου, ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έχει γίνει επανειλημμένα υπότροπος όσον αφορά στην τήρηση των υποχρεώσεών της για την παροχή στοιχείων.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΟΤΕ, όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως “Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απόφασή της για την επιβολή του προστίμου, η ΕΕΤΤ αναφέρεται στο θέμα “ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου τιμών”, που βασίζεται όμως σε ένα μοντέλο “φάντασμα”, καθώς: α) Δεν έχει εγκριθεί από την ολομέλεια της ΕΕΤΤ, β) Δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΟΤΕ (γεγονός που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία), γ) Αλλάζει διαρκώς ανάλογα με τα προγράμματα που υποβάλλουμε και τις διαθέσεις της ΕΕΤΤ, δ)Συνεχώς αλλάζουν και τα στοιχεία που ζητάει η ΕΕΤΤ για να το τροφοδοτήσει, ε) Μόλις τον Δεκέμβριο του 2008, με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, έγινε παρουσίαση στον ΟΤΕ των “βασικών αρχών” του μοντέλου, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή νομολογία και πρακτική και προκάλεσαν άμεσα την έγγραφη αντίδραση του ΟΤΕ. Από τότε η ΕΕΤΤ κωφεύει.

Δεν χωράει πια αμφιβολία ότι η ΕΕΤΤ εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου έχει παρέμβει ουσιαστικά στην εμπορική πολιτική του ΟΤΕ, με στόχο να υποχρεώσει τα εκατομμύρια των πελατών μας να πληρώνουν για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες περισσότερο από όσο θα έπρεπε (και θα ήθελε η εταιρεία μας), μέχρι να ‘εξαναγκαστούν’ να μετακινηθούν σε εναλλακτικούς παρόχους. Σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία του ΟΤΕ, η ΕΕΤΤ επιβάλλει πρόστιμα με οποιαδήποτε δικαιολογία”.