Για πρώτη φορά στην Αυστραλία, η Telstra μαζί με την Huawei, έναν από τους κορυφαίους παρόχους λύσεων επόμενης γενιάς για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, παρουσίασαν με επιτυχία το Long Term Evolution (LTE) Technology στα 1800 MHz.

Τα 1800 MHz χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες 2G GSM παγκοσμίως και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογίας LTE. Καθώς οι πάροχοι προσπαθούν να αναπτύξουν δίκτυα LTE, είναι αναμενόμενο ότι αυτό το φάσμα των 1800 MHz θα συμπληρωθεί από το φάσμα των 2600 MHz και των 700 MHz όπου αναμένεται να γίνει διαθέσιμα μέσω του ψηφιακού μερίσματος.

Η Telstra και η Huawei συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τεχνολογία LTE προκειμένου να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην εξέλιξη δικτύων «Next G».

Η αξιολόγηση στα 1800 MHz θα περιλαμβάνει δοκιμαστικά  στα οποία θα χρησιμοποιούνται κεραίες MIMO καθώς και πολλές κορυφαίες προηγμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις, όπως Inter Cell Interference Coordination για την μείωση των παράσιτων των δικτύων και τη βελτίωση της απόδοσης, και Self Organising Networks, όπου η τεχνολογία LTE βελτιστοποιεί αυτόματα την απόδοση μειώνοντας σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την εξυπηρέτηση πελατών.