Σύμφωνα με την IDC, οι συνολικές παραγγελίες smartphones με λογισμικό Android άγγιξαν τα 136.000.000, αντιπροσωπεύοντας το 75% των 181.100.000 παραγγελιών κατά το γ’ τρίμηνο του 2012.

Η αύξηση της τάξης του 91.5% στις παραγγελίες του Android ήταν σχεδόν διπλάσια από την συνολική αύξηση της αγοράς, της τάξης του 46,4%. Συγκριτικά, o συνολικός όγκος των παραγγελιών Android, κατά το γ’ τρίμηνο, ήταν μεγαλύτερος από τις παραγγελίες που έγιναν συνολικά όλο το 2007 που λανσαρίστηκε το λογισμικό. Το iOS ακολουθεί δεύτερο και είναι το μοναδικό μετά το Android με διψήφιο μερίδιο αγοράς.

Το σχετικά καθυστερημένο λανσάρισμα του iPhone 5 και οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων μοντέλων ήταν βέβαια οι αιτίες που δεν άφησαν τις παραγγελίες να μειωθούν. Το μερίδιο του BlackBerry συνέχισε να μειώνεται, καταλαμβάνοντας μόνο το 4% της αγοράς, ενώ μέχρι το αναμενόμενο λανσάρισμα του Blackberry 10 το 2013, η εταιρεία θα συνεχίσει να «εξαρτάται» από την ήδη αρκετά παλιά πλατφόρμα Blackberry 7. Το Symbian παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου αγοράς, με τη Nokia να παραμένει ο κυριότερος κατασκευαστής της, μαζί με τις Fujitsu, Sharp και Sony.

Βέβαια, όλοι αυτοί βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες αλλαγής λογισμικού στα smartphones του, ενώ σύμφωνα με την πρόκειται να σταματήσουν εντελώς τις παραγγελίες μέσα στο 2013. Όσον αφορά τα Windows Phone είχαν μόλις 3,6 εκατ. παραγγελίες, αν και στο δ’ τρίμηνο αναμένεται μεγάλη αύξηση, αφού αρκετά smartphones με το λειτουργικό αναμένεται να βγουν στην αγορά.