Η διαχείριση και διακυβέρνηση της Πληροφορικής είναι... βούτυρο στο ψωμί για ένα περιοδικό που ασχολείται με την επιχειρηματική τεχνολογία, όπως το netweek.

Ελάχιστες εταιρείες είναι ικανοποιημένες με το πώς τα πάνε σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για:
• Πόσο επενδύουν στην Πληροφορική
• Πού επενδύουν… ή αλλιώς σε τι θα πρέπει να δουλεύει το ΙΤ
• Ποιο είναι το οικονομικό όφελος που φέρνουν πίσω αυτές οι επενδύσεις.

Περισσότερο από συχνά, αυτή η διαδικασία (αν μπορούμε να την πούμε έτσι) προκαλεί εντάσεις, παρανοήσεις και μια σειρά από παράπονα που, σύμφωνα με τον Bob Lewis, σύμβουλο σε θέματα ΙΤ governance, έχουν όλα «τη φινέτσα και τη συναισθηματική ωριμότητα εκφράσεων θυματοποίησης του τύπου ‘η μαμά έχει σε σένα αδυναμία’».

Οι λύσεις αυτές καθαυτές σπάνια είναι δύσκολες να σχεδιαστούν.

Οι όποιες προκλήσεις δεν έγκεινται εδώ. Για παράδειγμα, η απάντηση στο πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσει μια εταιρεία σε Πληροφορική είναι απλή: Καθόλου. Σε αυτό που πρέπει να επενδύσει μια εταιρεία είναι στην ενίσχυση των εσόδων της, τη μείωση του κόστους της και τη διαχείριση των κινδύνων της. Και μπορεί αυτές οι επενδύσεις να απαιτούν καινούργιες ή τροποποιημένες τεχνολογίες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Οι εταιρείες που αναγνωρίζουν τη διαφοροποίηση ανάμεσα στις επενδύσεις σε Πληροφορική και τις επενδύσεις σε έσοδα, κόστη και κινδύνους που απαιτούν Πληροφορική μπορεί επίσης να έχουν τις ίδιες διαμάχες, σύγχυση και παράπονα με τις υπόλοιπες, αλλά τουλάχιστον οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με το σωστό αντικείμενο.

Ας επανέλθουμε στην ερώτηση του πόσα πρέπει να επενδύσει κανείς.

Η απάντηση είναι απλή στη σύλληψή της αλλά δύσκολη στον υπολογισμό της: αρκετά για να εξαντληθεί το capacity της εταιρείας στην απορρόφηση της αλλαγής και ούτε ευρώ περισσότερα – ή λιγότερα.