Το ερώτημα του τίτλου είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που απεύθυνε στο κοινό του IT Directors Forum ’10, που διεξήχθη στις 7 Οκτωβρίου, ο Thornton A. May, Πρύτανης, ΙΤ Leadership Academy και Συγγραφέας, στην εξαιρετική keynote ομιλία του.

Η κρίση που βιώνουμε αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική ιστορία, ένα «σημείο καμπής», όπως χαρακτηριστικά είπε ο May. 
Ο Μεσαίωνας ήταν επίσης μια κρίσιμη εποχή. Το ίδιο και τα χρόνια της Αναγέννησης που ακολούθησαν. Η δική μας εποχή σε ποια από τις παραπάνω μοιάζει;

Ζούμε σε έναν «Μεσαίωνα» ή σε μια περίοδο ανακατατάξεων και δημιουργίας σαν αυτή της Αναγέννησης; Σίγουρα οι πιο απαισιόδοξοι θα σπεύσουν να απαντήσουν ότι διανύουμε έναν Μεσαίωνα. Είναι όμως έτσι; Οι άνθρωποι που ζούσαν στον Μεσαίωνα ήξεραν ότι ζούσαν στο Μεσαίωνα; Ή απλώς συνέχιζαν να ζουν τη ζωή τους κάθε μέρα όπως την προηγούμενη; Και ακριβώς εκεί δεν εντοπίζεται η διαφορά τους με τους ανθρώπους της Αναγέννησης, που έβλεπαν ότι κάτι συμβαίνει, ότι υπάρχει ελπίδα να έρθει η αλλαγή, το διαφορετικό, ότι μπορεί να είχαν και επιλογή να μην είναι κάθε μέρα ίδια με την προηγούμενη;

«Πώς θα ονομάζαμε την εποχή που διανύουμε», τελικά; Ο Jeff Immelt, CEO της General Electric, προτείνει το «Reset World», αφού είναι προφανές πια ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε και να δούμε (και να κάνουμε) τα πράγματα από την αρχή, καθώς δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να «πάει πίσω» και να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που το έκανε πριν την κρίση.

Κάθε CEO, κάθε στοχαστής, κάθε στέλεχος και επαγγελματίας δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι το «status quo» έσπασε, και ότι «αν δούμε το επιχειρηματικό τοπίο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι κανόνες έχουν αλλάξει».

Το μόνο σίγουρο σήμερα, και αυτό στο οποίο όλοι τελικά συμφωνούμε, είναι ότι το «Επόμενο» θα είναι διαφορετικό από το «Τώρα».

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το σημαντικό όμως είναι «τι θα κάνουμε εμείς για αυτό»…

Καλή ανάγνωση