Τo μέλλον έρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία. Κι όμως υπάρχουν ευκαιρίες που δεν μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε όταν πρωτοεμφανίζονται, ακόμα κι αν αυτές είναι τέτοιου μεγέθους που να μπορούν να αλλάξουν ολόκληρες εταιρείες, κλάδους και φυσικά τις δυνάμεις ανταγωνισμού.

Διαλέξτε οποιοδήποτε κλάδο. Οι πεπαλαιωμένες δομές απομακρύνονται. Οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται ασαφείς. Σε επίπεδο εργασιών, οι «μονομάχοι» δημιουργούν εικονικά δίκτυα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν τον έλεγχο του κλάδου τους μέσω της καινοτομίας.

Τι αντιπροσωπεύει το Cloud στις επιχειρήσεις
Αυτές οι έννοιες δεν είναι καινούργιες. Οπως και η τελευταία «λέξη της μόδας», το Cloud Computing δεν είναι νέα τεχνολογία. Το Cloud αντιπροσωπεύει το «μοχλό» μιας διαρκώς αυξανόμενης καμπύλης εξέλιξης, η οποία προκαλείται από τη σύγκλιση προϋπαρχόντων τεχνολογιών με την ευκολία που έχουμε συνηθίσει να τις χρησιμοποιούμε ως ιδιώτες καταναλωτές. Αντιπροσωπεύει επίσης και ένα νέο ελαστικό μοντέλο διάθεσης, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης (ενοίκιο αντί για αγορά).

Το Cloud Computing είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Internet ως πηγή υπηρεσιών. Και αυτές οι υπηρεσίες είναι που ενδιαφέρουν τους χρήστες, όχι οι τεχνολογίες που τις υποστηρίζουν. Οταν οι μεσαίες και μικρές εταιρείες αντιληφθούν τα οφέλη του Cloud Computing, θα ανακαλύψουν ότι μπορούν πλέον να απολαμβάνουν όλες τις υποδομές, πλατφόρμες και λογισμικό που μέχρι πρότινος ήταν προνόμια των μεγάλων.

Το Cloud ανοίγει ένα τεράστιο δρόμο για καινοτόμες νέες επιχειρήσεις, όχι μόνο στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Επιπλέον, το Cloud Computing δεν αφορά μόνο τη μείωση κόστους. Αφορά την υιοθέτηση της επιχειρησιακής καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Και από εκεί έρχεται και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το Cloud οδηγεί την επιχειρηματική καινοτομία
Οι κλάδοι δεν εξελίσσονται με ομαλό τρόπο. Αντίθετα, οι εταιρείες που θέλουν να προκαλέσουν την καθεστηκυία τάξη, δεν ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές αλλά δημιουργούν τις «επόμενες πρακτικές», θέτουν τα δικά τους όρια και διαμορφώνουν νέες προσδοκίες στους πελάτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ευελιξία και προσαρμοστικότητα (όπου προσαρμοστικότητα σημαίνει ότι αποπέμπουν τις μη-κεντρικές τους δραστηριότητες, εφαρμόζουν νέες λειτουργίες, αποκτούν νέες ικανότητες και επαναπροσδιορίζουν την εικόνα τους σε πελάτες και προμηθευτές).

Προσαρμοστικότητα σημαίνει η ικανότητα να μετασχηματίζεται μια επιχείρηση σύμφωνα με τις αλλαγές που προτάσσουν οι εξελίξεις στον κλάδο πριν ακόμα αυτές λάβουν την τελική τους μορφή.

Το Cloud επιτρέπει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο προσαρμοστικές και διασυνδεδεμένες. Στο Cloud, τα μονολιθικά business units διασπώνται σε αυτό-οργανωμένες, αυτό-διαχειριζόμενες ομάδες που αποτελούνται από υπερ-ειδικούς. Επιχειρώντας στο Cloud σημαίνει ότι η επιρροή αντικαθιστά τον έλεγχο στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου, υπερ-διασυνδεδεμένου κόσμου -, ο οποίος ξεπερνάει κάθε έλεγχο που προέρχεται από μια μεμονωμένη εταιρεία ή κυβέρνηση. 
Με την προσαρμοστικότητα που είναι εφικτή με τη χρήση του Cloud ως επιχειρηματική πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις θα πειραματιστούν για να βρουν την πορεία τους προς το μέλλον. Θα δένουν, θα λύνουν και θα ξαναδένουν τα πειράματά τους με ισχυρή επιδεξιότητα, σβήνοντας τις αποτυχίες και δημιουργώντας επιτυχίες με ταχύτητα και επιμέλεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Cloud θα τύχει μεγαλύτερης έκρηξης από το ίδιο το Internet, όπως εμφανίστηκε αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, καθώς όχι μόνο επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδέονται και να συνεργάζονται, αλλά τους δίνει και πρόσβαση σε τεράστια επεξεργαστική ισχύ πληροφοριών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να «χειραγωγούν» τη βάση των πληροφοριών, πάνω στις οποίες στηρίζουν τις επιδιώξεις τους. Ανοίγει εντελώς νέους ορίζοντες τόσο για τα συστήματα όσο και για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.


Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Αυτό το hype που συντελείται λόγω του Cloud, δεν σημαίνει τίποτα για πολλές επιχειρήσεις. Τα ανώτατα επίπεδα διοίκησης προβληματίζονται να υιοθετήσουν νέες, αναπόδεικτες τεχνολογίες. Εχουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια και την εξάρτηση από προμηθευτές. Πολλοί δεν μπορούν να δουν την υπόσχεση των νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Αλλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να δημιουργήσουν την υπόθεση εργασίας. Και άλλοι έχουν μια αντιμετώπιση «ας περιμένουμε να δούμε». Σήμερα, μάλιστα, η μάζα φαίνεται να περιμένει να δει τι θα γίνει από τα πρώτα δείγματα που θα προκύψουν από τους καινοτόμους και πρωτοπόρους (early adopters), ώστε να ανακαλύψουν την αληθινή αξία του Cloud στο επιχειρείν.

Αυτή η προσέγγιση αναμονής, όμως, μπορεί απλώς και να μη δουλέψει στη σημερινή οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από απροσδόκητες και ταχύτατες αλλαγές. Με λίγα λόγια, οι καινοτόμοι και πρωτοπόροι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγές ακόμα και εν μέσω ασταθών εποχών, και όταν τελικά αποφασίσει η μάζα να προχωρήσει, να έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.

Το επιχειρείν δεν ήταν ποτέ εύκολο. Σήμερα, είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πρόκληση, μια πρόκληση που αναμφίβολα απαιτεί την αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα και την αληθινή καινοτομία στο management.

Ετσι, παρόλο που το Cloud μπορεί να προκαλέσει ριζικές αλλαγές, η κουλτούρα της εταιρείας είναι εκείνη που θα καθορίσει το αποτέλεσμα της χρήσης του Cloud ως επιχειρησιακή πλατφόρμα. Η άδεια, η ανεκτικότητα στο ρίσκο, η καλλιέργεια πολλών μικρών στοιχημάτων, είναι τρεις μόνο από τις πολλές αλλαγές που θα διαμορφώσουν την επόμενη κουλτούρα που θα είναι βασισμένη στο Cloud. Οσοι μπορέσουν να αξιοποιήσουν το Cloud για να αναπτύξουν επιχειρηματική καινοτομία, θα γράψουν το επόμενο κεφάλαιο της παγκοσμιοποίησης.

Σε ότι αφορά την οργάνωση της επιχείρησης, η διοίκηση του στυλ «διατάζω και ελέγχω», θα δώσει τη θέση της στο στυλ «συνδέομαι και συνεργάζομαι», όπου κάθε μέλος μιας ομάδας θα είναι δυνητικός «ηγέτης». Αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών, όπου ο καθένας θα μπορεί να ηγείται του ηγέτη, αν γνωρίζει καλύτερα πώς να φέρει σε πέρας μια δράση. Λόγω του Cloud, αυτόνομες, αυτό-οργανωμένες και αυτό-διαχειριζόμενες ομάδες θα συρρέουν σε πολύπλοκα προσαρμοζόμενα συστήματα, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιούν νέες ευκαιρίες μέσα σε ένα κόσμο παγκόσμιου ανταγωνισμού. Λόγω του Cloud, τα νέα επίπεδα διαφάνειας που θα είναι ορατά σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας θα αποτελέσουν το νέο μέσο άσκησης ελέγχου.

Τι κάνουμε λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα, οι ηγέτες πρέπει να αναδιατυπώσουν το σκεπτικό τους με σεβασμό προς την πελατοκεντρικότητα και τις διαδικασίες. Αυτό προϋποθέτει μια απομάκρυνση από τη συντηρητική «σοφία» και μια θεμελιώδη μετάβαση προς μια ευρεία γκάμα πρακτικών διοίκησης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη θέσπιση της στρατηγικής, την εφαρμογή της, την ηγεσία, τη δέσμευση των στελεχών, την ανάπτυξη και τις συγχωνεύσεις. Αυτή η μετάβαση συμπεριφοράς πρέπει να προηγηθεί της ανάπτυξης των συγκεκριμένων δεξιοτήτων που απαιτούνται για να αποδώσει κανείς απέναντι στους πελάτες.

Δεύτερον, οι βασικές εταιρικές αρχές και πρακτικές διοίκησης, πρέπει να είναι ευρέως κατανοητές σε όλους. Μόνο τότε, οι οργανισμοί θα είναι σωστά τοποθετημένοι ώστε να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους στις κρίσιμες περιοχές του management. Μόνο τότε θα μπορούν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα για απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Ο επιχειρηματικός και κοινωνικός μετασχηματισμός μπορεί να γίνει πραγματικότητα με το Cloud. Ωστόσο, προκαλείται από την ανθρώπινη φαντασία. Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψει κανείς το μέλλον είναι να το φανταστεί, και μετά να το δημιουργήσει.

O Peter Fingar στο Cloud Computing Forum
Στις 9 Μαρτίου ο Peter Fingar θα μιλήσει μέσω teleconference στο 1ο ανεξάρτητο συνέδριο για το Cloud Computing στην Αθήνα.

O Peter Fingar είναι διεθνώς αναγνωρισμένος thought leader στα πεδία του business process management και της επιχειρηματικής στρατηγικής. Ως πρώην CIO, καθηγητής Πανεπιστημίου και σύμβουλος, διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια πρακτικής εμπειρίας στο σημείο που τέμνεται η επιχειρηματική με την τεχνολογική στρατηγική.

Είναι συγγραφέας πλήθους άρθρων και εννέα best seller βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα εκδοθέντων Enterprise Cloud Computing και Dot Cloud, ενώ έγινε διεθνώς γνωστός από το Business Process Management: The Third Wave.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cloud Computing Forum επισκεφτείτε το www.cloudforum.gr.