Τους τέσσερις άξονες της συνολικής ψηφιακής στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) σε εκδήλωση για την παρουσίαση του διήμερου συνεδρίου του με θέμα «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας - Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη», το οποίο θα λάβει χώρα στις 11 και 12 Μαΐου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, «ο ΣΕΒ προτείνει 60 δράσεις σε υποδομές, δεξιότητες, σε 11 κλάδους της οικονομίας και στο κράτος, μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης.  Εάν υιοθετηθούν, μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021, τον εθνικό μας πλούτο επιπλέον κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ περίπου), επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε άμεσα τουλάχιστον 50.000 νέες, μόνιμες, καλές θέσεις απασχόλησης, και να βελτιώσουμε δραστικά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας προσελκύοντας νέες επενδύσεις».

Στην εκδήλωση του ΣΕΒ θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας, την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο και θα παρουσιαστεί δέσμη προτάσεων  πολιτικής για το τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.Σύμφωνα με τον Κυριάκο Σαμπατακάκη, πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Accenture Greece, «η μελέτη καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση της συνολικής ψηφιακής στρατηγικής θα φέρει άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 4,9 και 7,6 δισ. ευρώ (σ.σ. 2,6% έως 4% επί του ΑΕΠ)».

Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας θα μετασχηματίσει και τη βιομηχανία, καθώς, σύμφωνα με τον Μιχάλη Στασινόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μεταποίησης του ΣΕΒ «το Industry 4.0 θα φέρει μια πραγματική επανάσταση εμβάθυνσης και συνδυασμού τεχνολογιών, προσφέροντας πολύ σημαντικές  δυνατότητες στην παραγωγή, την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας μας στη διεθνή αγορά. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρότερες εταιρείες να παράγουν και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με εργαλεία που λίγα χρόνια πριν ήταν προνόμιο πολύ μεγαλύτερων οργανισμών».

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τσαμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ, χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφιακών τεχνολογιών στη δημιουργία του ΑΕΠ, καθώς «αν και το 2016 η συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολογιών στο ΑΕΠ άγγιζε το 16,3%, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 25% και στις ΗΠΑ στο 35%».Ο Μ. Τσαμάζ θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα και μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζεται να γίνουν ρεαλιστικά βήματα και να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική γι’ αυτό.