Πολλές σεισμικές μεταβολές έχουν κατά καιρούς ταράξει και μετασχηματίσει το χώρο του ΙΤ στο παρελθόν. Το επίκεντρο κάποιων από αυτές τις δονήσεις καταγράφεται στις συνεχείς μεταβολές στην τεχνολογία. Αλλες διαταραχές δεν έχουν καμία σχέση με τα PCs και τους servers.

Αναλογιστείτε τις πρόσφατες αναταράξεις: η επανάσταση του Διαδικτύου και η αποτυχία του dot.com, το Y2K, η 11η Σεπτεμβρίου, η εξέλιξη του ΙΤ σε καταναλωτικό προϊόν και η έκρηξη της ευρυζωνικότητας και του mobility.

Ωστόσο, το τελευταίο «σοκ» -φυσικά αναφερόμαστε στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση- είναι σαν τον πρόσφατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή, ο οποίος συντάραξε τους άξονες της γης – και «μίκρυνε» τη μέρα… Και είναι σημαντικό για όλους, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μετασεισμικές δονήσεις είναι ακόμα μπροστά μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: τα πράγματα δεν έχουν γίνει απαραίτητα περισσότερο πολύπλοκα τεχνολογικά τελευταία. Σαφώς, το web-based computing, το φαινόμενο «δεδομένα, δεδομένα παντού» και οι καταναλωτικές τάσεις του ΙΤ έχουν κάνει τη ζωή του ΙΤ πιο δύσκολη. Αλλά δεν είναι πλέον όλα αυτά πρωτοσέλιδες ειδήσεις.

Οχι. Ολα άρχισαν από τη Wall Street, εξαπλώθηκαν στις διεθνείς χρηματαγορές και τελικά απέκτησαν διαστάσεις πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία. Η επακόλουθη ύφεση ανάγκασε τις εταιρείες να εξετάζουν εξονυχιστικά παράγοντες και παραμέτρους που ποτέ στο παρελθόν δεν έβλεπαν το φως της ημέρας. Συγκεκριμένα για το ΙΤ, τα φώτα πέφτουν επιτέλους στις συμφωνίες αδειοδότησης, τις διφορούμενες αγορές και τις στρατηγικές ενοποίησης, καθώς και τις επιχειρηματικές διαδικασίες…

Σήμερα, το ΙΤ είναι κάτω από το μεγεθυντικό φακό, περισσότερο από ποτέ, ενώ «δεν είναι λίγα τα business στελέχη που κατά πάσα πιθανότητα θα απολάμβαναν να δουν το ΙΤ να αποτυγχάνει, αλά Lehman Brothers», όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στο CIO.com ο Thomas Wailgum. Φυσικά, κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα τρομακτικό σενάριο για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Patrick Grey, IT Practitioner, κεντρικός ομιλητής στο Business Technology Showcase στις 20 Μαΐου (περισσότερες πληροφορίες στο www.businesstechnology.gr), ο ρόλος και η περιβόητη θέση που διεκδικεί ο CIO στη διοίκηση, δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τη μέριμνα για την τεχνολογία…

«Κανένας δεν αντιλέγει ότι η σύγχρονη υποδομή Πληροφορικής είναι σύνθετη και απαιτεί εξαιρετική και ικανή διαχείριση. Ωστόσο, δεν είναι σημαντικότερη από τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ασφάλειας ή των παγίων», λέει χαρακτηριστικά. Εσείς τι πιστεύετε; Πάνε οι δομικές αλλαγές που φέρνει η ύφεση το ρόλο του ΙΤ και του CIO ένα βήμα πίσω, ή -όπως πολλοί θα υποστήριζαν- τον βάζει στη σωστή του διάσταση;

Καλή ανάγνωση