Στο καίριο ρόλο που παίζουν οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε, ο Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη σημερινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

«O τομέας των νέων τεχνολογιών έχει (και πρέπει να έχει) τη διακομματική υποστήριξη, ώστε να γίνει στρατηγικός για την Ελλάδα και την οικονομία. Χρειάζεται να κάνουμε ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, να προκαλέσουμε ένα, καλώς εννοούμενο, τεχνολογικό σοκ, να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη βάση των νέων τεχνολογιών» επισήμανε ο Α. Τζήκας.

Ωστόσο, για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται, σύμφωνα με τον Α. Τζήκα, να μπουν μετρήσιμοι στόχοι και να δρομολογηθούν όλα αυτά που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα: «χρειάζεται να προχωρήσει το ZΥΖΕΥΞIΣ που μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος λειτουργίας του δημοσίου, χρειάζεται να προχωρήσουν τα τρία μεγάλα έργα (CRM, ERP και HR) του δημοσίου, να καθιερωθεί η ψηφιακή υπογραφή σε όλο το Δημόσιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να ενεργοποιηθεί άμεσα η ΚΤΠ ΑΕ για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων και να προχωρήσουν τα έργα διαλειτουργικότητας του Δημοσίου Τομέα».

Από την πλευρά της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι αποτελεί μείζονα πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης η αξιοποίηση των ΤΠΕ, μέσω της εφαρμογής ενός ενιαίου, αδιαίρετου και συνετού σχεδίου ψηφιακής στρατηγικής, το οποίο θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες: οριζόντιες δράσεις με χρήση τεχνολογίας με στόχο την αναπτυξιακή ώθηση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αξιοποίηση της τεχνολογίας ως βασικό εργαλείο αναβάθμισης του μοντέλου διακυβέρνησης.

«Γι’ αυτό το σκοπό η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια επικαιροποιημένη τριετή στρατηγική για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και το ψηφιακό μετασχηματισμό των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και για την αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων». Τέλος, η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να πέσουν χρήματα στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όχι το 2019, με την αιρεσιμότητα να μην αποτελεί δικαιολογία για την κυβέρνηση. «Προχωρήστε σε θεσμικές αλλαγές και θα σας υποστηρίξουμε» επισήμανε η Α.Μ. Ασημακοπούλου.