Οι ΗΠΑ έκριναν αρνητικά τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Yves Bot, η οποία αμφισβητεί το υπερατλαντικό σύστημα προστασίας προσωπικών δεδομένων “Safe Harbour”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής αποστολής στην ΕΕ υποστήριξε έναν Αυστριακό πολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Facebook διαρρέει προσωπικά του δεδομένα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι η γνωμοδότηση του Yves Bot στηρίζεται «σε πολυάριθμους ανακριβείς ισχυρισμούς για τις πρακτικές συλλογής πληροφοριών από τις ΗΠΑ».

Η αμερικανική πλευρά αναφέρει ότι ανησυχεί για τη ζημιά που θα προκληθεί στ εμπόριο και στην ιδιωτικότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και γι’ αυτό προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο συνήθως ακολουθεί τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα όταν κληθεί να πάρει την τελική απόφαση για την υπόθεση. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, η διάρκειας 15 ετών συμφωνία Safe Harbour που έχει συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν επαρκεί για να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών όταν αυτά διοχετεύονται στις ΗΠΑ και γι’ αυτό αυτή η συμφωνία θα πρέπει να ανασταλεί.