Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) εξέδωσε την τρίτη έκθεσή του για το 2013, στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, καθώς βρίσκονται εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2014-2016, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, καθώς και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της.  Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο σταθεροποίησης. Τα κύρια σημεία ανησυχίας αφορούν την ιδιαίτερα ασθενή δυναμική των επενδύσεων και των εξαγωγών. Με την παραγωγή συνολικά σε υποχώρηση, η αύξηση της ανεργίας είναι φυσικό επακόλουθο.

Ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τη σημερινή αφετηρία μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα σταδιακά αυξανόμενο επενδυτικό κύμα, τόσο από επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά αλλά και από νέα επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζεται υποχώρηση της τάξης του 3,8%, έναντι πτώσης -5,6% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και -6,4% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Η επιβράδυνση αυτή είναι η πλέον εκτεταμένη από την έναρξη της ύφεσης στην Ελλάδα το 2008.

Το τρίτο τρίμηνο του 2013, επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις στο γενικό δείκτη οικονομικού κλίματος, με βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, αλλά και επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και το τρέχον έτος, αλλά και η εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών αποτυπώνονται εν μέρει και στο τζίρο του κλάδου υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 15,2%, έναντι οριακών απωλειών της τάξης του 1,5% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από την άλλη μεριά, η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής εξακολουθεί να υποχωρεί φέτος με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 (-13,7% αντί -13,0%).