Ο Χάρης Κορύλλος, Διευθυντής Πληροφορικής των Εταιρειών Αυτοκινήτου Ομίλου Βασιλάκη, εξηγεί τις εξειδικευμένες ανάγκες του κλάδου της διανομής αυτοκινήτων από το σχετικό λογισμικό και εκφράζει τις προσδοκίες του για το μέλλον.

NetWeek: Ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει το λογισμικό που απευθύνεται αποκλειστικά στις εταιρείες του κλάδου σας;

Χάρης Κορύλλος: Κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ετσι και ο κλάδος του αυτοκινήτου χρειάζεται, σε επίπεδο εμπόρου, ένα λογισμικό που να καλύπτει τόσο μία έκθεση αυτοκινήτου (με παραγγελίες, προσφορές, παρακολούθηση διελεύσεων κλπ.) όσο και ένα συνεργείο (που να καλύπτει εντολές εργασιών, ανταλλακτικά, αποθήκη, εγγυήσεις, διασύνδεση του λογισμικού με τα συστήματα του εισαγωγέα κ.α.).

Ο πελάτης απαλλάσσεται από την έγνοια των εκκρεμοτήτων όσον αφορά το αυτοκίνητό του, κάτι που παρακολουθούμε πλέον εμείς για αυτόν

Σε επίπεδο εισαγωγικής εταιρείας, οι ανάγκες είναι σαφώς διαφοροποιημένες. Εδώ, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του χώρου περιλαμβάνουν, πέραν από τη στενότερη παρακολούθηση των παραγγελιών και του αποθέματος, λειτουργίες όπως ο εκτελωνισμός, η παρακολούθηση ατελώνιστων αποθηκών, η διασύνδεση με το εργοστάσιο -τόσο για παραγγελίες και εγγυήσεις, όσο και για τη δομημένη μεταφορά τεχνικής γνώσης όσον αφορά τις επισκευές των αυτοκινήτων.

NetWeek: Ποια η εμπειρία της εταιρείας σας και ποια τα επιχειρησιακά οφέλη που αντλεί μέσα από τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού;

Χάρης Κορύλλος: Σε ένα ώριμο σύστημα, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες για τη διαχείριση της ροής εργασιών της επιχείρησης, τα επιχειρησιακά οφέλη παρουσιάζονται στην αξιοποίηση της πληροφορίας που είναι μέσα στο σύστημα, και στη διαχείριση των αποτελεσμάτων αυτής.

Το να σου παρέχει, για παράδειγμα, ένα σύστημα καλή πληροφόρηση και βοήθεια για να τηρείς σωστά αποθέματα στις αποθήκες σου δεν θεωρείται πλέον επιχειρησιακό όφελος, αλλά βασική προϋπόθεση. Από την άλλη, το να είναι σε θέση το λογισμικό σου να βοηθήσει ενεργά στην αύξηση του τζίρου των συνεργείων σου θεωρώ πως είναι σαφώς επιχειρησιακό όφελος.

Αν, για παράδειγμα, το λογισμικό γνωρίζει πότε πρέπει να εκτελεστούν περιοδικές εργασίες στα οχήματα των πελατών της επιχείρησης και ενημερώνει αυτούς για την εκκρεμότητά τους, τότε λαμβάνει ενεργό ρόλο στην προσέγγιση πελατών και στην αύξηση της πιστότητας του πελάτη στην εταιρεία. Στην ΒΕΛΜΑΡ, την εταιρεία λιανικής του Ομίλου με εκθέσεις και συνεργεία σε SEAT, SAAB, FORD, OPEL, και VOLVO, οι πελάτες των συνεργείων ενημερώνονται αυτόματα με SMS κάθε φορά που εκκρεμεί τακτική συντήρηση, Εγγύηση,  κάρτα ελέγχου καυσαερίων ή ΚΤΕΟ στο κινητό τους.

Παρακολουθώντας την ανταπόκριση των πελατών στα μηνύματα, αυτά βλέπουμε ότι ένα 15% έρχεται στα συνεργεία μας, ενώ μία μέση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε καμπάνια direct mail κυμαίνεται γύρω στο 6%. Επίσης, και από τη δική του πλευρά, ο πελάτης απολαμβάνει την αίσθηση ότι απαλλάσσεται από την έγνοια των εκκρεμοτήτων όσον αφορά το αυτοκίνητό του, κάτι που παρακολουθούμε εμείς για αυτόν.

NetWeek: Ποιες οι εξελίξεις που πιστεύετε ότι θα χαρακτηρίσουν το λογισμικό αυτό στο προσεχές μέλλον; Υπάρχουν τομείς/λειτουργίες στις οποίες εντοπίζετε ανάγκη για βελτίωση του λογισμικού;

Χάρης Κορύλλος: Καθώς η έννοια του multibrand (καταστήματα με πάνω από μία μάρκα αυτοκινήτου στον ίδιο χώρο) έχει αρχίσει και ωριμάζει στην ελληνική αγορά,  πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση ανά μάρκα στα διάφορα λογισμικά του χώρου. Η κάθε μάρκα, με τις δικές τις ιδιαιτερότητες, έχει και διαφορετικές απαιτήσεις, δομές αρχείων, διασυνδέσεις με εισαγωγείς κλπ.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες εταιρείες λογισμικού καλύψανε την ανάγκη αυτή τροποποιώντας κάποιες από τις οθόνες και τα προγράμματα του λογισμικού τους, όπου η συγκεκριμένη ανάγκη αποτελούσε δομική αλλαγή του κορμού του λογισμικού. Πιστεύω ότι, σε επόμενες εκδόσεις, αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά. Ενα άλλο σημαντικό θέμα, που θα περίμενε κανείς ότι θα είχε ήδη αντιμετωπιστεί, είναι το client user interface των εφαρμογών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Προσωπικά, θα περίμενα ότι όλοι θα είχαν στραφεί σε web-based user interface, μιας και τα οφέλη είναι προφανή τόσο στη διαχείριση των χρηστών και των εκδόσεων, όσο και στην ευκολία εκμάθησής τους από τους χρήστες. Μέχρι στιγμής, η μοναδική εταιρεία που έχει ακολουθήσει αυτό τον δρόμο είναι η E-on Integration. Ποιος ξέρει ίσως στο μέλλον ακολουθήσουν και άλλοι…