Εχουμε κατακλυστεί από άρθρα και σεμινάρια θετικής σκέψης. Οπως σε όλους τους τομείς, κάποια προέρχονται από σοβαρούς επαγγελματίες, κάποια από αεριτζήδες που δράττονται της κρίσης. Ας ξεχωρίσουμε για λίγο, όμως, το ποιος μιλάει από το τι λέει, γιατί αυτό που λέει μπορεί να έχει κάτι να μας πει.

«Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των σκέψεών του. Αυτό που σκέφτεται, αυτό γίνεται και ο ίδιος». Mahatma Gandhi

Η θετική σκέψη δίνει ώθηση και δύναμη να κυνηγήσουμε όσα θέλουμε. Παράλληλα, όμως, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από κινητοποίηση και δράση. Οταν σκεφτόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, συνήθως έτσι συμβαίνει κιόλας λόγω της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Ο μηχανισμός απλός: με την αρνητική μας διάθεση αγχωνόμαστε, δεν δρούμε στρατηγικά και νηφάλια, πέφτουμε σε αστοχίες και τελικά -ως δια μαγείας- ναι, δεν τα καταφέρνουμε.

Τρεις είναι οι παραπλανητικοί άξονες γύρω από τους οποίους χτίζονται συνήθως οι αρνητικές σκέψεις:

* «Ολα συμβαίνουν σε μένα!»
* «Ολα είναι χάλια!»
* «Μια ζωή έτσι θα ‘ναι…»

Ως προς τα επαγγελματικά, η εσωτερική αρνητική φωνή, συνήθως, μιλάει κάπως έτσι:

«Οταν κάποιος στη δουλειά μου ζητά να μιλήσουμε, αμέσως πάει ο νους μου στο κακό».
«Οταν κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά, αμέσως αρνητικές σκέψεις με κατακλύζουν για το σύνολο της ζωής μου».
«Οταν τυχαίνει μια αναποδιά, νιώθω ότι θα κρατήσει για πολύ καιρό».
«Οταν κυνηγάω κάτι φιλόδοξο, νιώθω ότι άλλοι υποψήφιοι θα είναι καλύτεροι από μένα».
«Οταν πετυχαίνω κάτι, λέω συνήθως ότι απλώς έτυχε…» «Οταν συζητάμε στην ομάδα κάποια καινούρια ιδέα, εστιάζω αμέσως στις πιθανότητες να μην πετύχει».

Κάποιοι επιφυλακτικοί – που μπορεί να αναγνώρισαν τον εαυτό τους στις παραπάνω καταστάσεις – επιχειρηματολογούν ως εξής:

«Και τι να σου κάνει η θετική σκέψη; Να αεροβατείς στο ροζ συννεφάκι σου; ΕΓΩ βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά!» Οσοι νιώθουν λοιπόν ότι ο πολύς «ρεαλισμός» μόνο μπλοκαρίσματα και φθορά τους έχει φέρει τελικά στη ζωή τους και είναι έτοιμοι να πειραματιστούν με νέες συνήθειες, μπορούν να ξεκινήσουν παρατηρώντας τι σκέπτονται. Είναι σημαντικό κάθε αρνητική σκέψη που φυτρώνει να μπαίνει κάτω από το φακό της αμφισβήτησης και να τορπιλίζεται με θετικό αντίλογο εν τη γενέσει της.

Περισσότερα θετικά tips σε επόμενο άρθρο μας…