Άνοδο στις 136 μονάδες σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 2ο τρίμηνο του 2013, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την ICAP Group.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) συνεχίζει την ανοδική πορεία του με ταχύτερο ρυθμό έναντι του δείκτη προσδοκιών. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στις 196 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση της χώρας έναντι του περασμένου έτους ανήλθε σε 37% έναντι 16% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 48% από 42% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 134 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη  έναντι του περασμένου έτους αυξήθηκε σε 17% από 9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι CEOs ρωτήθηκαν, επίσης, για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις χρηματοδοτικές ροές προς τις επιχειρήσεις των τραπεζών και την μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση. Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, το 49% πιστεύουν ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ το άλλο 50% πιστεύει ότι αυτές θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Σχετικά με τη μείωση του Φ.Π.Α. σε κατηγορίες δαπανών που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, το 65% των CEOs συμφωνεί με τη μείωση και μόνο το 13% διαφωνεί.