Το 2017 θα διατεθούν παγκοσμίως πάνω από 2,3 δισ. PCs, tablets και smartphones, ήτοι 0,3% λιγότερα σε σχέση με το 2016, όπως καταγράφει η Gartnet σε πρόσφατη μελέτη της.

Τον επόμενο χρόνο η αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης (+1,6%). Συνολικά, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η αγορά συσκευών παγκοσμίως εμφανίζει μια σταθερότητα, όπως επισημαίνει ο Ranjit Atwal, Research Director της Gartner. Ο όγκος πωλήσεων για PCs υποχώρησε ελαφρώς, ενώ οι παραγγελίες για premium ultramobiles σημείωσαν αύξηση. H αγορά PCs συνεχίζει τη συρρίκνωσή της, ωστόσο αυτό  γίνεται σε πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που συνεχίζει να δίνει ώθηση στην αγορά των κλασικών PCs – εκτός των Ultramobiles και Convertibles – είναι οι βελτιώσεις στο hardware και το software και όχι η τιμή.

Αλλά και στα smartphones συνεχίζεται η τάση μετατόπισης από τα low cost μοντέλα στα basic και premium κινητά τηλέφωνα. Το καλό ντεμπούτο των Samsungs Galaxy S8 και Galaxy S8 Plus είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Roberta Cozza, Research Director της Gartner, μια ισχυρή επίδραση στην αγορά smartphones. Η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς premium smartphone το 2017 θα εξαρτηθεί από την αποδοχή που θα έχει το επετειακό iPhone της Apple. Η είσοδος στην αγορά του iPhone 8 στα τέλη του έτους, θα δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική που θα συμπαρασύρει όλη την αγορά.