Οι τηλεπικοινωνίες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι ένας σημαντικός τομέας επενδύσεων με εξίσου σημαντική συμβολή στο Ελληνικό ΑΕΠ. Αυτήν την εικόνα αντικατόπτρισε το 11ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld, στο οποίο επιχειρήσεις και πολιτική ηγεσία έδωσαν το στίγμα τους για τις μελλοντικές τους δράσεις.
Η αλλαγή κυβέρνησης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει οδηγήσει σε αλλαγές όσον αφορά τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τις ΤΠΕ είναι: η προώθηση της ευρυζωνικότητας ώστε να καλυφθεί με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων όλη η χώρα, η επίσπευση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, και, μέσω αυτής, η ανακατανομή του ψηφιακού μερίσματος και τέλος η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το Ν. Σηφουνάκη, η κυβέρνηση θα προωθήσει το εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία υποδομής οπτικών ινών σε όλη την επικράτεια, ώστε η χώρα να εκτιναχθεί στην πρωτοπορία της χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέχρι το 2015. Ο υφυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με την αγορά θα επιδιώξει να κλείσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, η αδειοδότηση σταθμών βάσης για την κινητή τηλεφωνία, τα τέλη διέλευσης κ.λπ.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στάθηκε υπέρ της απόφασης του υφυπουργού, με τον πρόεδρο της Λεωνίδα Κανέλλα να δηλώνει ότι το δίκτυο οπτικών ινών θα αποτελέσει μια παθητική υποδομή, όπου όλοι οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους. Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ θα συμβάλει στην δημιουργία ενός ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα υποθηκεύει τον υγιή ανταγωνισμό ή τη δημιουργία ασυμμετριών στην απελευθερωμένη αγορά.
Ενδιαφέρεται για το ψηφιακό μέρισμα η DT
Τις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα παρουσίασε ο Guido Kerkhoff, μέλος του Δ.Σ. της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. O ίδιος ανέφερε ως επιτακτική ανάγκη την ανακατανομή του φάσματος συχνοτήτων (με την απόδοση «ψηφιακού μερίσματος» και την «ανακατανομή» των συχνοτήτων στο GSM), την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, ενώ επεσήμανε την υψηλή φορολογία των κινητών υπηρεσιών στη χώρα μας, η οποία ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Τέλος, ο G. Kerkhoff, επισήμανε την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΟΤΕ στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. «Ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος να επενδύσει στις οπτικές ίνες και με τη δική μας συνδρομή», είπε, χαρακτηριστικά. Ωστόσο, «Σχέδια χωρίς οικονομική και αναπτυξιακή λογική και χωρίς ανάλογες επιτυχίες σε άλλα μέρη του κόσμου», χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με το FTTH.
O ίδιος έκανε λόγο για απαξίωση του έργου του ΟΤΕ, που συνιστά μια από τις ελάχιστες μηχανές της ελληνικής οικονομίας στην Ελλάδα. «Η αναπτυξιακή στρατηγική στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτικοποίηση και τον λαϊκισμό», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αφήνοντας αιχμές, ότι πίσω από το σχέδιο FTTH, μπορεί να κρύβονται συμφέροντα. Τέλος, θεώρησε ως αδιανόητο το ελληνικό κράτος να ζητά τον έλεγχο του ΟΤΕ, όταν επί 15 χρόνια τον πουλά σε «φέτες».
«Αέρα» για κεραίες και νέες υπηρεσίες θέλει η κινητή τηλεφωνία
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος. Το στέλεχος της Ενωσης αναφέρθηκε στο γραφειοκρατικό και πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και σημείωσε ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 2 έτη στην Ελλάδα έναντι 7,2 μηνών στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην διαδικασία αδειοδότησης σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας.
Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου σε συζήτηση μεταξύ των Μιχάλη Τσαμάζ, Διευθύνοντος Συμβούλου της Cosmote, Νάσου Ζαρκαλή, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Wind Ελλάς, Μιχάλη Αχιλλέως Γενικού διευθυντή της Cyta Ελλάς και Αντώνη Κεραστάρη Διευθύνοντος συμβούλου της Hellas Online επισημάνθηκε ότι η κρίση έχει ως αποτέλεσμα να φανούν οι αδυναμίες που υπήρχαν σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας ειδικότερα, η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά, παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι οι εταιρείες του κλάδου θα καταφέρουν να βγουν πιο δυνατές από αυτή.
Δεν βλέπουν τεχνικά προβλήματα στην παροχή IPTV οι εταιρείες
Αν και γίνεται αρκετός λόγος τον τελευταίο καιρό σχετικά με την αξιοπιστία των υπηρεσιών IPTV μέσω του υπάρχοντος τηλεπικοινωνιακού δικτύου, ο Παναγιώτης Μπαλέζος από πλευράς ΟΤΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά θέματα, το IPTV αποτελεί σημαντική υπηρεσία πρωτεύουσας σημασίας για τον ΟΤΕ, ενώ το 70% της ζήτησης της υπηρεσίας καλύπτεται ήδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σούλα Εβανς, Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της On Telecoms θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, όσο ζητήματα περιεχομένου και ειδικότερα η επίλυση του «must carry obligation», δηλαδή η υποχρεωτική προβολή των ελευθέρων καναλιών στις IPTV πλατφόρμες.
Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης τόνισε ότι απέχουμε αρκετά από την πλήρη ωρίμανση της υπηρεσίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.
Ο Γιάννης Γαβριηλίδης της Wind-Tellas ανέφερε η εταιρεία του είχε μελετήσει, ως Tellas, επιχειρηματικό πλάνο για υπηρεσίες IPTV προ 2ετίας, ωστόσο ούτε τότε ούτε ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι η αγορά είναι ώριμη για τέτοιες υπηρεσίες.
Δύσκολη η μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση
Την απαισιοδοξία τους εξέφρασαν οι παράγοντες της αγοράς για το κλείσιμο (switchover) της αναλογικής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος στην χώρα μας μέχρι το 2012. Ο Χρήστος Καψάλης, καθηγητής ΕΜΠ ανέφερε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (τηλεοπτικοί πάροχοι, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και ρυθμιστικές αρχές) συμφωνούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση πριν αποδοθεί προς χρήση οποιοδήποτε ψηφιακό μέρισμα.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος τόνισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ότι ο στόχος του 2012 είναι «στο χέρι μας» να επιτευχθεί.
Συντομότερα, η εμπορική αξιοποίηση του LTE
Τη διαπίστωση ότι τα δίκτυα επόμενης γενιάς και δη τα ασύρματα LTE είναι ήδη έτοιμα και κάποια έχουν ήδη τεθεί σε εμπορική λειτουργία εξέφρασαν οι ομιλητές στην ενότητα «Υποδομές: Η βάση της επόμενης γενιάς ευρυζωνικότητας». Συγκεκριμένα, η Daphna Steinmetz, Vice President & Chief Innovation Officer της Comverse, περιέγραψε τον χρήστη ευρυζωνικών υποδομών του σήμερα ως «homocontextοus», δηλαδή ένα χρήστη που ανά πάσα στιγμή είναι συνδεδεμένος, αλλά και διατεθειμένος να μοιράζεται την κατάσταση που βιώνει (twitter,facebook κ.λπ.).
Οι εκπρόσωποι των κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακών υποδομών συμφώνησαν ότι η επόμενη γενιά ασύρματης ευρυζωνικότητας Long Term Evolution, τόσο σε επίπεδο δικτύων, όσο και σε επίπεδο τερματικών συσκευών θα αρχίσει εντός του 2010 να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της, ενώ από το 2012 οι ταχύτητες λήψης δεδομένων από κινητά δίκτυα θα εκτοξευθούν σε πάνω από 150 Mbps και το 2013 οι LTE συνδέσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα policy management των υποδομών για να αντιμετωπιστεί ο κανόνας «10-80» (το 10% των χρηστών καταναλώνει το 80% των διαθέσιμων πόρων του δικτύου), αντιμετώπισης του ζητήματος «dump pipe», αξιοποίησης του cloud computing και ανάπτυξη μιας cloud στρατηγικής, κ.α.